SAD i Rusija u srijedu o novom sporazumu o kontroli nuklearnog oružja

Donald Trump je temu novog sporazuma o nuklearnom oružju spomenuo u razgovorima s Vladimirom Putinom u Osaki (EPA)

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije trebali bi se sastati u srijedu u Ženevi kako bi razmotrili ideje za novi sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, koji bi mogao uključiti i Kinu, izjavili su američki dužnosnici.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi želio sporazum “nove generacije” o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom i Kinom koji bi pokrivao sve vrste tog naoružanja.

On je spomenuo tu temu u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim čelnikom Xijem Jinpingom na samitu G20 u Osaki prošli mjesec.

Kina nije strana u sporazumima o nuklearnom oružju između SAD-a i Rusije i ne zna se hoće li biti voljna uključiti se u te razgovore, rekli su dužnosnici, koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom da ostanu anonimni.

Kina nije zainteresirana

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da Peking nije zainteresiran za takve razgovore.

“Trenutno ne vidimo preduvjete ili osnove za učešće Kine u tim pregovorima između SAD-a i Rusije”, rekao je novinarima u Pekingu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Američku delegaciju na razgovorima u srijedu vodit će zamjenik američkog državnog sekretara John Sullivan, a rusku delegaciju zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, izjavili su američki dužnosnici.

Izvor: Agencije