Oglasi

SAD i NATO dostavili BiH još opreme za borbu protiv korona virusa

Donacija je uručena Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, a sličnu je 22. maja dobilo i Ministarstvo zdravlja Republike Srpske.
Pomoć će koristiti radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije, navode iz NATO-aEPA - Ilustracija

Kao dio opširnih nastojanja saveznika u borbi protiv pandemije COVID-a 19, predstavnici vojske Sjedinjenih Američkih Država i Štaba NATO-a Sarajevo u utorak su donirali zalihe i medicinsku opremu građanima Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Anadolija.

Iz Štaba NATO-a navode da je donacija uručena Ministarstvu zdravstva Federacije BiH. Dodaje se da su u donaciji toplomjeri, stotine zaštitnih vizira za lice, 5.000 maski, stotine zaštitnih naočara i odijela, stotine jorgana, jastuka, posteljina i stotine litara sredstava za dezinfekciju. Slična donacija uručena je 22. maja Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na ceremoniji upriličenoj povodom donacije brigadir Morten Henriksen, zamjenik zapovjednika Štaba NATO-a, izjavio je da se, nakon što je Bosna i Hercegovina uputila službeni zahtjev za pomoć Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO), niz saveznika odazvao znatnom podrškom, što je istinski dokaz solidarnosti unutar saveza koji djeluje u situacijama poput pandemije COVID-a 19.

'Mali korak u velikoj saradnji'

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez zahvalio se Štabu NATO-a na donaciji.

"Koliko je bitna sama donacija, koja će otići u naš bolnički sistem i podržati ga potrebnom opremom, jako je važna upravo ta saradnja između NATO-a i Ministarstva zdravstva Federacije BiH. Siguran sam da je ovo jedan mali korak u našoj velikoj saradnji", istakao je Čerkez.

Ove zalihe bit će od koristi radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije dok nastavljaju važan rad na ograničavanju širenja korona virusa, te dodatno olakšati tretman pacijenata oboljelih od COVID-a 19, zaključili su iz Štaba NATO-a Sarajevo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.