SAD i Kuba najavile normalizaciju odnosa

Sjedinjene Američke Države u potpunosti će obnoviti diplomatske veze sa Kubom nakon više od 50 godina, rekao je američki predsjednik Barack Obama, nekoliko sati nakon što je Havana objavila da je oslobodila Amerikanca koji je bio u zatvoru na Kubi pet godina.

„Danas SAD mijenja odnos sa narodom Kube. Počet ćemo normalizaciju odnosa između dvije nacije i otvoriti novo poglavlje“, kazao je Obama u Washingtonu.

Dodao je da je razgovarao sa kubanskim predsjednikom Raulom Castrom u utorak o oslobađanju Amerikanca Alana Grossa.  

Američki mediji izvjestili su da je u razmjeni zavorenika Kuba također oslobodila jednog obavještajca, a SAD tri kubanska obavještajna agenta.

Obama je kazao da je državnom sekretaru Johnu Kerryju rekao da odmah pokrene diskusiju sa Kubom o uspostavi diplomatskih odnosa, koji su u zastoju od 1961.

„U narednim mjesecima, ponovo ćemo otvoriti ambasadu u Havani i organizirati posjete na visokom nivou između naše dvije vlade kao dio normalizacije odnosa“, naveo je Obama.

Reporterka Al Jazeere Patty Culhanne izvijestila je iz Washingtona da je ovaka potez „nevjerovatno kontroverzan“.

Kubanski predsjednik Raul Castro rekao je da pozdravlja uspostavu odnosa sa SAD-om.

U govoru koji je emitiran na nacionalnoj televiziji, Castro je kazao da još postoje duboke razlike između dvije države kada su u pitanju ljudska prava, vanjska politika i pitanja suveriniteta, ali je dodao da Kuba i SAD moraju naučiti da žive sa svojim razlikama „u civiliziranom maniru“.

Usklađena kampanja

Demokratski senator rekao je u srijedu da Washington razmišlja o ukidanju trgovinskih i putnih restrikcija koje su nametnute Kubi više od pet decenija. 

“Otvaranje vrata Kubi za trgovinu, putovanja i razmjenu ideja stvorit će snagu za pozitivne promjene na Kubi koje naša decenijska politika iskuljučivanja nije postigla”, kazao je senator Dick Durbin. 

Reporter Al Jazeere Alan Fisher iz Washingtona izvještava da je oslobađanje Grossa na humanitarnoj osnovi veoma značajno za odnose između SAD-a i Kube.

„Postojala je kampanja, usklađena kampanja, tokom posljednjih 18 mjeseci da se on oslobodi zbog zdravstvenih razloga. Rekli su da je njegovo zdravlje loše i da gubi vid na jednom oku te da je izgubio nekoliko zuba.“

Fisher javlja da postoje izvještaji i da su tri Kubanca, zatvorena zbog špijunaže 2011, također oslobođena.

Optužbe za špijunažu

Kubanske vlasti uhapsile su Grossa (65) početkom decembra 2009, kada je bio podizvođač Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).  

Kako je izvještavao Washington Post, Gross je radio za kompaniju Development Alternatives Inc. (DAI), koja je imala ugovor sa USAID-om.

Ova agencija dobila je šest miliona dolara od američke vlade za kontroverzni „program promocije demokratije“ u koji je bio uključen i Gross, piše ovaj list.

Dodaje se da je program nastao tokom administracije predsjednika Georgea Busha, kako bi se komunikacijskom opremom prekinula ‘informativna blokada’ kubanske vlade.

Gross je nakon hapšenja optužen da je jevrejskoj zajednici na Kubi dostavio satelitske telefone i kompjutersku opremu bez odobrenja koje je za to potrebno, prema kubanskom zakonu.

Također ga se teretilo i da radi za američke obavještajne službe. U martu 2011. Osuđen je na 15 godina zatvora zbog „djelovanja protiv nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Kube“.

Posao u Iraku i Afganistanu

Njegovi advokati, kao i američka vlada, negirali su da je bio uključen u špijunske aktivnosti na ovom otoku.

Gross je specijalista u satelitskoj komunikaciji, a obišao je 50tak zemalja svijeta, uključujući Irak i Afganistan, gdje je uspostavio satelitske komunikacijske sisteme za zaobilaženje kanala koje su kontrolisale vlasti, pisali su mediji.

Kubu je posjetio četiri puta sa turističkom vizom prije nego što je uhapšen.

Izvor: Al Jazeera i agencije