Oglasi

SAD i Kina moraju održavati kontakt na visokom nivou

Dvije najveće svjetske ekonomije trebale bi produbiti kontakte na visokom nivou kako bi uspješno rješavale napetosti i otklonile rizik od nehotičnog sukoba.
Mattis je iz prve ruke saznao da sve veća napetost u odnosima dviju zemalja može potkopati vojne kontakteEPA

Američki ministar obrane Jim Mattis sastao se u četvrtak u Singapuru s kineskim ministrom odbrane Wei Fengheom i rekao da bi dvije najveće svjetske ekonomije trebale produbiti kontakte na visokom nivou kako bi uspješno rješavale napetosti i otklonile rizik od nehotičnog sukoba.

Mattis je prošli mjesec iz prve ruke saznao kako sve veća napetost u odnosima dviju zemalja može potkopati vojne kontakte, kada je Peking otkazao susret s Fengheom u oktobru.

Mattis i Wei sastali su se na margini regionalne konferencije o sigurnosti, nakon koje je pomoćnik američkog ministra odbrane Randall Schriver rekao da su dvojica ministara ponovila svoja različita stajališta o nekim problematičnim sigurnosnim pitanjima, ali su se složili da je potrebno održati trajne veze.

Dvije nuklearne sile

"Obojica su rekla da je sam sastanak značajan te da komunikacija na visokom nivou može pomoći", rekao je Schriver.

Istakao je da je riječ o dvije nuklearne sile te da je potrebno pobrinuti se da, "kad jedna stane drugoj na žulj, to ne eskalira u nešto katastrofično".

Wei, dodao je, ima stalni poziv da posjeti SAD, ali ovom prilikom datum nije dogovoren.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.