SAD i Kina dogovorili ukidanje dijela ekonomskih sankcija

Očekuje se da privremeni dogovor uključi ukidanje tarifa 'teških' 156 milijardi dolara (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Kina dogovorile su se da ukinu pojedine međusobne sankcije, kao dio prve faze za postizanje sporazuma o okončanju trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije, potvrdio je američki zvaničnik.

Kako navodi New York Times, zvanični Peking učvrstio je stav insistirajući na tome da nikakav dogovor ne može biti postignut ako svaka strana ne ukine barem neke sankcije, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Gao Feng, glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine, rekao je kako se SAD saglasio da bilo kakav dogovor mora uključiti smanjenje sankcija s obje strane.

“U protekle dvije sedmice čelnici dvije strane imali su ozbiljne i konstruktivne razgovore o tome kako se na pravi način pozabaviti zabrinutošću obje države i saglasili su se o ukidanju sankcija po fazama, u skladu s napretkom sporazuma”, rekao je Gao.

Početak i kraj rata

Kinesko Ministarstvo trgovine, kako navodi Reuters, nije objavilo zvanični vremenski okvir ni raspored ukidanja sankcija.

Ta agencija navodi kako se očekuje da privremeni američko-kineski dogovor uključi posvećenost ukidanju tarifa planiranih za 15. decembar, koje se odnose na kineski uvoz “težak” 156 milijardi dolara, a koje uključuju i mobilne telefone, laptope i igračke.

Feng je dodao da je ukidanje tarifa važan uvjet za svaki dogovor.

“Trgovinski rat počeo je tarifama i trebao bi biti okončan njihovim ukidanjem”, istakao je glasnogovornik Ministarstva trgovine.

Izvor: Agencije