SAD i Kina dogovorili prvu fazu trgovinskog sporazuma

Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijednu kinesku robu koje su trebale stupiti na snagu 15. decembra i smanjio je postojeće carine na 7,5 posto (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i kineski zvaničnici objavili su kako su dogovorili „fazu jedan“ trgovinskog sporazuma koja uključuje smanjenje američkih carina na kinesku robu, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Međutim, nisu otkrili koju količinu američkih poljoprivrednih proizvoda je Peking pristao kupiti, što je bila ključna točka dugotrajnih pregovora o sporazumu.

“Dogovorili smo vrlo široku fazu jedan sporazuma s Kinom”, objavio je Trump na Twitteru. 

Kineski zvaničnici “pristali su na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih proizvoda, energetike, proizvedene robe i još mnogo toga”, naveo je Trump.

Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijednu kinesku robu koje su trebale stupiti na snagu 15. decembra i smanjio je postojeće carine na 7,5 posto, kazao je američki čelnik.

Ogroman napredak

Sporazum pokriva intelektualno vlasništvo, prijenos tehnologije, poljoprivredu, financijske usluge, valutu i stranu razmjenu, saopćeno je iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Sjedinjene Američke Države će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz u vrijednosti 120 milijardi dolara, naveo je USTR.  

Kineski zvaničnici rekli su na konferenciji za medije u Pekingu kako su dvije države postigle ogroman napredak u početnoj fazi trgovinskih pregovora. 

Kina će uvoziti više američke pšenice i kukuruza, rekao je zamjenik kineskog ministra poljoprivrede. 

Peking je pod pritiskom SAD-a da se obaveže na nabavu poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara u 2020., što su kineski zvaničnici ranije pokušavali spriječiti. Sporazum će osigurati veću zaštitu stranim kompanijama u Kini i kineskim kompanijama u SAD-u, naveli su kineski zvaničnici.

Izvor: Agencije