SAD i Iran: Zajednički interes protiv ISIL-a

Borci ISIL-a smatraju šiite hereticima (AP)

Sjedinjene Američke Države i Iran imaju de facto “zajednički interes” u borbi protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant, kazao je američki državni sekretar John Kerry, dodajući da dvije zemlje ipak ne sarađuju vojno protiv te organizacije.

“Imamo u najmanju ruku zajednički interes, ali ne i saradnju”, kazao je Kerry pred komitetom američkog Kongresa povodom borbe protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, u trenutku kad su Washington i Teheran u zadnjoj fazi pregovora o iranskom nuklearnom programu.

SAD je već priznao “ulogu” koju je Iran, šiitska sila, odigrao vojno protiv ISIL-a, ali to je prvi put da tako visoki američki dužnosnik govori eksplicitno o “zajedničkom interesu”.

Iran ocjenjuje da je sigurnost Iraka od vitalne važnosti s obzirom da sunitski borci ISIL-a smatraju šiite hereticima, prenosi Hina.

Odgovor Irana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei odogovorio je na ponudu američkog predsjednika Baracka Obame usred nuklearnih pregovora i poslao mu tajno pismo, pisao je ranije ovog mjeseca američki list The Wall Street Journal.

Navodeći kao izvor iranskog diplomatu, list je rekao da je iranski klerik pisao Obami posljednjih sedmica u odgovoru na njegovo pismo poslano u oktobru.

Obama je u svom pismu natuknuo mogućnost američko-iranske saradnje u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant ukoliko se postigne nuklearni dogovor, piše list navodeći diplomatu.

Pismo Khameneija je bilo pristojno, ali se nije obavezivalo ni na šta, piše WSJ navodeći riječi diplomate.

Bijela kuća odbila je komentirati ove navode.

Izvor: Agencije