Oglasi

SAD i dalje sarađuje s WHO-om

Donald Trump najavio je krajem maja da će sredstva namijenjena za Svjetsku zdravstvenu organizaciju biti preusmjerena.
Nisam dobio nikakvu uputu da se povučem, izjavio je zamjenik američkog ministra zdravstva Brett GiroirEPA

Bez obzira na odluku predsjednika Donalda Trumpa da prekine veze sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), Sjedinjene Američke Države i dalje svakodnevno rade s tom organizacijom, izjavio je u utorak visoki zdravstveni dužnosnik.

"Nisam dobio nikakvu uputu da se povučem", izjavio je zamjenik američkog ministra zdravstva Brett Giroir, koji je i član izvršnog odbora WHO-a, prenosi Hina.

"Vjerojatno će u oktobru biti sljedeći sastanak Izvršnog vijeća i vjerujem da ćemo nastaviti raditi s WHO-om kao njegov član u pogledu standarda javnog zdravstva", dodao je.

SAD osigurava 15 posto budžeta

Giroir je precizirao da su Amerikanci već sudjelovali na sastanku održanom prije dva dana.

"Još nisam dobio nikakvu uputu hoćemo li ostati članica [WHO], ni hoću li ići na izvršni odbor", rekao je.

Trump je 29. maja izjavio da, "pošto nisu napravljene potrebne i tražene reforme, danas prekidamo naše odnose sa WHO-om i usmjeravamo te fondove prema drugim hitnim svjetskim potrebama javnog zdravstva koje to zaslužuju".

Tu odluku je osudila međunarodna zajednica, posebno jer je Washington osiguravao 15 posto budžeta zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.