SAD i Britanija u akciji protiv ruske hakerske grupe Evil Corp

Evil Corp je hakirao kompjutere kompanija, došao do brojeva bankovnih računa i sigurnosnih kodova (EPA)

Američke i britanske vlasti zamrznule su imovinu sedamnaest saradnika grupe Evil Corp sa sjedištem u Rusiji i optužile dvojicu njenih vođa zbog cyber zločina kojima su oštetili kompanije širom svijeta za više od stotinu miliona dolara.

Istražitelji su otkrili da je Evil Corp hakirao kompjutere kompanija, došao do brojeva bankovnih računa i sigurnosnih kodova te se koristio trećim stranama za prebacivanje novca sa tih bankovnih računa hakerima, prenosi Hina.

Optužnice su podignute protiv dvojice vođa grupe.

‘Krao materijal u korist Moskve’

Prvi je Maksim Jakubec, vođa Evil Corpa, za kojega se smatra da stoji iza malignog softvera Dridex, a drugi je njegov najbliži saradnik Igor Turašev.

U operaciji protiv Evil Corpa sudjelovala su američka ministarstva pravosuđa i finansija, u saradnji s Britanskom nacionalnom kriminalističkom agencijom.

Američka ministarstva tvrde da je Jakubec radio za rusku obavještajnu službu FSB te da je krao materijal u korist Moskve.

Stručnjaci za cyber sigurnost tvrde da je softver Dridex, koji se prvi put pojavio krajem 2011. godine, počinio jednu od najvećih finansijskih šteta na internetu.

Izvor: Agencije