SAD: Zaraženo hiljadu zaposlenika centara za imigrante

Više od tri hiljade imigranata koji se nalaze u pritvoru ICE-a pozitivno je na korona virus (EPA)

Gotovo hiljadu zaposlenika privatnih kompanija koje po ugovoru s američkim vlastima vode pritvorske imigracijske centre pozitivno je na korona virus, rekli su predstavnici kompanija na kongresnom saslušanju u ponedjeljak, prenosi Hina.

Čelnici četiriju kompanija –  CoreCivic, The GEO Group, Management & Training Corporation (MTC) i LaSalle Corrections – koji upravljaju centrima s imigrantima po ugovoru s američkom imigracijskom i graničnom službom (ICE), govorili su o zarazama među svojim zaposlenicima pred američkim zastupnicima.

Zabrinutost zbog širenja COVID-19

Američki zastupnici izrazili su zabrinutost zbog širenja virusa unutar gotovo 70 centara širom zemlje. Više od tri hiljade imigranata koji se nalaze u pritvoru ICE-a pozitivno je na korona virus, a neki od njih su se oporavili ili su pušteni. Dvoje je umrlo od COVID-19.

Čelnica Odbora za domovinsku sigurnost Kathleen Rice, demokratkinja iz New Yorka, rekla je da izvještaji zaposlenika govore o manjku lične zaštitne opreme, neodgovarajuće zdravstvene skrbi i manjku testiranja.

CoreCivic je rekao da je oko 500 od njihovih gotovo 14.000 zaposlenika pozitivno, Geo Group govori o 167 zaraženih od 3700 zaposlenika, LaSalle ih ima 144 a MTC 73.

Pad hapšenja na granici

ICE nije komentirao brojke niti optužbe koje su se čule na saslušanju.

Trenutno se u pritvoru ICE-a nalazi oko 22.580 ljudi, što je veliki pad s oko 50.000 koliko ih je bilo prosječno tokom 2019.

Hapšenja na američko-meksičkoj granici zadnjih mjeseci su u padu, a sudovi su naredili puštanje dijela imigranata, navodeći strah od širenja korona virusa.

Izvor: Agencije