SAD: Hiljade evakuiranih nakon pucanja brana

Guvernerka Gretchen Whitmer je rekla kako 'predviđaju historijske vodostaje' i najavila je proglašenje vanrednog stana u regiji (Reuters)

Desetak hiljada osoba moralo se evakuirati sa područja u središtu Michigana nakon puknuća dvije brana u srijedu, što je izazvalo strah od poplava, koje bi mogle biti najveće u historiji tog područja, objavile su vlasti te savezne američke države.

Jake kiše posljednjih dana izazvale su puknuća brana u Edenvilleu i Sanfordu i nagli porast vodostaja rijeke Tittabawassee, koja prolazi gradom Midland s oko 41.000 stanovnika, pa je oko 10.000 osoba koje žive uz rijeku pozvano otići u prihvatne centre.

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je rekla kako “predviđaju historijske vodostaje” i najavila je proglašenje vanrednog stana u regiji.

Na konferenciji za novinare je naglasila da bi se središte Midlanda moglo naći pod tri metra vode, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Najpogođeniji korona virusom

Michigan je jedna od epidemijom korona virusa najzahvaćenijih država SAD-a.

Guvernerka je tražila od evakuiranih da nose zaštitne maske i poštuju razmak kako bi se izbjegle zaraze u prihvatnim centrima.

Meteorološke službe su izdale upozorenje na poplave i ocijenile da je situacija krajnje opasna.

Hemijska kompanija Dow, kojoj je sjedište u Midlandu, najavila je pokretanje mjera protiv poplava i zatvaranje nekih pogona.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je na Twitteru napisao da Bijela kuća pomno prati poplave u Michiganu i pozvao stanovnike da slušaju upute vlasti.

Izvor: Agencije