Oglasi

SAD gradi šest nuklearnih elektrana u Indiji

U oktobru 2008. dvije zemlje potpisale su sporazum o nuklearnoj saradnji koji Indiji daje pravo na saradnju s više zemalja.
Indija, Nuklearna energijaCivilna nuklearna saradnja dvije zemlje uključuje osnivanje šest američkih nuklearnih elektrana u IndijiEPA - Arhiva

Sjedinjene Američke Države gradit će šest nuklearnih elektrana u Indiji, objavili su mediji u četvrtak.

Sporazum je objavljen nakon sastanka američkih i indijskih službenika u okviru devetog kruga Indijsko-američkog strateškog dijaloga o sigurnosti u Washingtonu, navode indijski mediji, kako prenosi Anadolija.

"Obvezali smo se na jačanje bilateralne sigurnosti i civilne nuklearne suradnje, što uključuje osnivanje šest američkih nuklearnih elektrana u Indiji", piše u zajedničkom indijsko-američkom priopćenju.

Pravo na saradnju s više zemalja

U listopadu 2008. dvije su zemlje potpisale sporazum o nuklearnoj suradnji koji je Indiji dao posebno pravo da može dogovoriti suradnju s više zemalja.

Otad je Indija potpisala sporazume o civilnoj nuklearnoj suradnji sa SAD-om, Francuskom, Rusijom, Kanadom, Argentinom, Australijom, Šri Lankom, Velikom Britanijom, Japanom, Vijetnamom, Bangladešom, Kazahstanom i Južnom Korejom.

Izvor: Agencija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.