SAD: Godina uspjeha za Kosovo i Srbiju, nema tajnog plana

Priče o planu Zapada za Kosovo su fantazije maštovitih medija, tvrdi američki ambasador u Beogradu Kyle Scott (AP)

Američki veleposlanik na Koaovu Delawie kaže da će finalna runda dijaloga Beograda i Prištine početi vrlo brzo i dodao da bi 2018. trebala biti “godina uspjeha dijaloga”, dok njegov kolega u Srbiji Kyle Scott tvrdi da ne postoji plan Zapada za Kosovo, prenose beogradski mediji.

“Mislim da postoje stvari koje su pozitivne u dijalogu, ali obje strane su dužne provesti obveze koje su već preuzele. Mislim da bi 2018. trebala biti godina uspjeha dijaloga, da se krene naprijed u odnosima između Kosova i Srbije i ostvari napredak”, rekao je Delawie prištinskom kanalu Dukagjini.

Pozvao je političke stranke na Kosovu da razgovaraju o budućim odnosima s Beogradom.

Govoreći o navodnoj ideji razmjene teritorija, naglasio je da SAD ne podržava takvu ideju, “ni druge ideje koje će donijeti više problema nego rješenja”, prenosi Radio-televizija Srbije.

“Ne smatram ni da je formiranje zajednice opština sa srpskom većinom prijetnja Kosovu, već je to dobra prilika za povećanje stabilnosti i razumijevanja tamo gdje su načinjeni propusti”, poručio je Delawie.

Scott: Nema plana Zapada o Kosovu

S druge strane, veleposlanik Scott tvrdi da ne postoji “plan Zapada o Kosovu”, kao ni plan u 11 točaka.

Takve je tvrdnje istaknuo u razgovoru za beogradski Blic, odgovarajući na pitanje je li na nedavnom sastanku predstavnika zapadnih sila u Washingtonu usvojen plan obvezujući za Srbiju.

Komentirajući informacija koje su se pojavile u srbijanskoj javnosti, a po kojima su predstavnici SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije usvojili razrađen plan pritisaka i ucjena čiji je navodni krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuno odvajanje Srbije i Rusije, Scott kaže kako je uobičajeno da se “države sreću s vremena na vrijeme i razgovaraju”.

“Međutim, ne postoji ‘plan Zapada o Kosovu’, nema koordiniranog prijedloga članica Kvinte i ne postoji plan u 11 točaka. Sve su to fantazije maštovitih medija”, tvrdi Scott.

Izvor: Agencije