SAD: Evropa se treba riješiti energetske zavisnosti od Rusije

O odlasku Ricka Perryja se pričalo mjesecima, prije dešavanja u Ukrajini (EPA)

Ministar energetike Sjedinjenih Američkih Država Rick Perry izjavio je u utorak kako Evropa treba diverzificirati svoje izvore energije kako bi se riješila zavisnosti od Rusije, prenose agencije.

On je rekao u Budimpešti kako Rusiju treba spriječiti da koristi “energiju kao oružje prisile”, kao kada ponekad privremeno obustavi isporuku zemnog plina tokom zime, što uglavnom pogađa istočnoevropske države.

Sjedinjene Američke Države imaju “savršeno pravo” održati sankcije Rusiji, povezane s njenim pripajanjem ukrajinskog poluotoka Krim, naveo je Perry.

“To je zaista veoma jednostavno iz moje perspektive. Budi dobar komšija i poštuj vladavinu prava, a Rusija to ne čini”, kazao je američki ministar.

Pridruženi sankcijama

Iako je izuzetno zavisna od ruskog plina, Mađarska se pridružila sankcijama Evropske unije Moskvi, dok istovremeno zagovara njihovo ukidanje.

Iz SAD-a podstiču istočnoevropske države da koriste američke isporuke tečnog prirodnog gasa, ali se dugo odgađa izgradnja plinovoda koji bi iz Hrvatske išao ka Mađarskoj.

Mađarska se, također, nada kako bi uskoro mogla dobijati gas iz Rumunije, zahvaljujući nedavnim otkrićima rezervi u Crnom moru.

Izvor: Agencije