Oglasi

SAD: Evropa se treba riješiti energetske zavisnosti od Rusije

Američki ministar energetike Rick Perry je rekao kako Moskvu treba spriječiti da koristi energiju kao oružje prisile.
Rick Perry: SAD ima pravo održavati sankcije Rusiji, povezane s njenim pripajanjem ukrajinskog poluotoka KrimEPA

Ministar energetike Sjedinjenih Američkih Država Rick Perry izjavio je u utorak kako Evropa treba diverzificirati svoje izvore energije kako bi se riješila zavisnosti od Rusije, prenose agencije.

On je rekao u Budimpešti kako Rusiju treba spriječiti da koristi "energiju kao oružje prisile", kao kada ponekad privremeno obustavi isporuku zemnog plina tokom zime, što uglavnom pogađa istočnoevropske države.

Sjedinjene Američke Države imaju "savršeno pravo" održati sankcije Rusiji, povezane s njenim pripajanjem ukrajinskog poluotoka Krim, naveo je Perry.

"To je zaista veoma jednostavno iz moje perspektive. Budi dobar komšija i poštuj vladavinu prava, a Rusija to ne čini", kazao je američki ministar.

Pridruženi sankcijama

Iako je izuzetno zavisna od ruskog plina, Mađarska se pridružila sankcijama Evropske unije Moskvi, dok istovremeno zagovara njihovo ukidanje.

Iz SAD-a podstiču istočnoevropske države da koriste američke isporuke tečnog prirodnog gasa, ali se dugo odgađa izgradnja plinovoda koji bi iz Hrvatske išao ka Mađarskoj.

Mađarska se, također, nada kako bi uskoro mogla dobijati gas iz Rumunije, zahvaljujući nedavnim otkrićima rezervi u Crnom moru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.