SAD: El Chapo ne smije pobjeći iz Meksika

Guzman otkriven zahvaljujući intervjuu koji je sa njim održao američki glumac Sean Penn (AP)

SAD je jasno stavio do znanja Meksiku da narkobos Joaqin “El Chapo” Guzman, koji je uhvaćen poslije višemjesečne dramatične potrage, ne smije ponovo pobjeći dok traje procedura njegovog izručenja Americi.

Portparol State Departmenta John Kirby je rekao da je SAD prenio Meksiku “zabrinutost povodom opasnosti koju predstavlja ta osoba”.

“Smatram da su shvatili da svijet prati kako se ovaj slučaj odvija i da ta osoba mora ostati iza rešetaka”, poručio je Kirby, prenijela je agencija AFP.

Meksiko je ranije saopćio da će možda biti potrebno i više od godine da se razmotri američki zahtjev za izručenje Guzmana SAD-u da bi mu se sudilo.

Ulaganje žalbi

Očekuje se da će Guzmanovi advokati ulagati žalbe i preduzimati druge zakonske korake koji bi omogućili da njihov klijent ostane u Meksiku, gdje je već dvaput bježao iz maksimalno osiguranih zatvora, prenijela je agencija AP.

Meksičke vlasti su prije dva dana zvanično obavijestile “El Chapa” da ga traže u SAD-u.

U saopćenju kancelarije meksičkog državnog tužioca se navodi da su meksički agenti koji rade za međunarodnu policijsku agenciju Interpol uručili Guzmanu dva naloga za hapšenje.

Advokati narkobosa sada imaju tri dana da predstave argumente protiv izručenja i 20 dana da predstave dokaze za te argumente, pored čitavog niza drugih tužbi koje su već počeli da pišu.

Guzmanov moćni narkokartel Sinaloa krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportira metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD.

Intervju za Rolling Stone

Za njim je izdata potjernica u više američkih saveznih država, a njegov bijeg iz meksičkog zatvora u julu je veoma osramotio Vladu predsjednika Enriquea Pena Nieta i pogoršao odnose između SAD-a i Meksika.

Guzman je uhvaćen u petak, nakon pucnjave između njegovih pomagača i meksičkih marinaca u kući u obalskom gradu Los Mochis, u državi Sinaloa. Tom prilikom je ubijeno pet kriminalaca, a još šest je povrijeđeno.

Vlasti navode da su uspjele otkriti lokaciju na kojoj se nalazi Guzman zahvaljujući intervjuu koji je sa njim održao američki glumac Sean Penn.

Taj tekst je objavljen u subotu navečer na internetskoj stranici američkog časopisa Rolling Stone.

Izvor: Agencije