Oglasi

SAD dozvolio naftne bušotine kod Aljaske

SAD je dao naftnoj kompaniji Shell dozvolu za postavljanje naftne bušotine u Arktičkom okeanu, prvi put od 1991.
Grupe za zaštitu životne sredine protive se eksploataciji nafte na ArktikuAP

Američka federalna vlada dala je naftnoj kompaniji Royal Dutch Shell dozvolu da može postaviti naftne bušotine u Arktičkom okeanu, sjeverozapadno od obala Aljaske, prvi put poslije više od dvije decenije.

Kompaniji Shell su dozvoljene bušotine za naftu na otprilike 2400 metara ispod dna okeana i to prvi put nakon 1991. godine.

Ugrožena fauna

Grupe za zaštitu životne sredine, navodi AP, protive se eksploataciji nafte na Arktiku, navodeći da će industrijske aktivnosti ugroziti polarne medvjede, morževe, foke i zaprijetiti kitovima, koji su ionako ugroženi klimatskim zagrijavanjem i smanjenjem ledenih površina u moru preko ljeta.

Te grupe kažu da naftne kompanije nisu demonstrirale da mogu ukloniti naftne mrlje, prenosi Tanjug.

Američki Biro za sigurnost i zaštitu životne sredine saopćio je kako je izdao dozvolu za vađenje nafte ispod okeanskog dna, nakon što je Shell osigurao potrebnu opremu za zaštitu bušotina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.