SAD dodao nove tačke optužnici protiv Huaweija

Globalna finansijska direktorica Huaweija Meng Wanzhou uhapšena je u decembru 2018. u Kanadi na temelju američke optužnice (EPA)

Američka vlada je dodala nove tačke optužnici protiv kineskog proizvođača elektronike Huaweija koja je razbjesnila Kinu i pogoršala diplomatske odnose dvije zemlje.

Nova optužnica, podnesena na saveznom sudu u Brooklynu u državi New York, Huawei optužuje za zavjeru radi kršenja zakona RICO koji se bavi organiziranim kriminalom i reketarenjem te radi krađe trgovinskih tajni šest američkih tehnoloških kompanija, prenosi Hina.

Nove tačke optužnice su i navodno djelovanje kompanije u državama koje su pod sankcijama, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Tvrdnje Huaweija

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, prošle godine se proglasio nevinim za optužbu podnesenu u januaru 2019. za bankovnu i telekomunikacijsku prevare, kršenje sankcija protiv Irana i opstruiranje pravosuđa.

Globalna finansijska direktorica kompanije Meng Wanzhou, uhapšena je u decembru 2018. u Kanadi na temelju te optužnice. Ona smatra da nije kriva te se protivi izručenju.

Huawei i Meng, kći osnivača kompanije, u ranijem su slučaju optuženi za pokušaj prevare HSBC-a i drugih banaka tako što su pogrešno predstavili odnos Huaweija s kompanijom koja djeluje u Iranu.

Izvor: Agencije