SAD dnevno troši devet miliona dolara protiv ISIL-a

Najveći dio troškova otpada na zračne snage (EPA)

Sjedinjene Američke Države su potrošile više od 2,7 milijardi dolara na rat protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji otkako su počele akciju bombardovanja prošlog augusta, rečeno je iz Pentagona.

Prosječan dnevni trošak sada iznosi više od devet miliona dolara, kaže se u detaljnom pregledu troškova koje je prvi put jučer objavilo Ministarstvo odbrane, javio je AP.

Ti podaci kazuju da je na zračne snage (Air Force) otpalo dvije trećine ukupnih troškova, odnosno više od 1,8 milijardi dolara, a na dnevne borbene letove i letove za izviđanje više od pet miliona dolara dnevno.

Cijena tajnih operacija

Izvještaj također nudi uvid u rijetke podatke o cijenama tajnih specijalnih operacija, koje su koštale više od 200 miliona dolara od augusta.

Objavljivanje ukupnih troškova došlo je u vrijeme kada je Kongres odbacio amandman na zakon kojim bi poslanici morali glasati prije odobrenja vojne sile i troškova protiv ISIL-a.

Troškovi vojnih operacija su porasli od momenta kada su počeli zračni udari u Iraku u augustu prošle godine, a onda su se idućeg mjeseca proširili i na Siriju.

Većina tih zračnih udara bila je u Iraku, budući da su SAD i koalicioni partneri htjeli pomoći iračkim snagama da odbrane ključne gradove ili ih zadrže.

Ostali troškovi otpadaju na mornaricu – 438 miliona dolara, 274 miliona za instruktore i specijalne snage na terenu, a 646 miliona je otišlo na municiju.

Izvor: Agencije