SAD deportuje Hrvata osumnjičenog za zločine u BiH

Jakišu terete za ubistvo žene srpske nacionalnosti, maltretiranje bošnjačkog civila i bacanje bombe na policiju (Arhiva)

Savezni sud u američkoj državi Minnesota odredio je deportaciju za negdašnjeg izbjeglicu iz Bosne i Hercegovine Zdenka Jakišu, jer je lagao o svojoj prošlosti prilikom dolaska u SAD.

Deportiran je zato što je pri ulasku u SAD lagao vlastima da nije imao kriminalnu prošlost u Bosni i Hercegovini, uključujući u rujnu 1993. godine i ubojstvo jedne starije osobe srpske nacionalnosti, koja mu je bila susjeda, maltretiranje jednog bošnjačkog civila te bacanje bombe na pripadnike lokalne policije.

Američkim vlastima nije rekao da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te određeno vrijeme proveo i u zatvoru.

Savezna sutkinja Susan Richard Nelson je izjavila kako ona ne može suditi 47-godišnjem Jakiši za djela počinjena tijekom rata početkom ‘90-tih godina, ali može za laganje američkim vlastima.

“Trebam vas osuditi za zločin za koji ste bili optuženi, a to je laganje imigracijskim vlastima u Sjedinjenim Državama”, poručila je sutkinja.

I u SAD-u imao problema sa zakonom

Bosanskohercegovački Hrvat Zdenko Jakiša došao je u SAD 1998. godine, a idućeg tjedna treba biti deportiran i predan vlastima Bosne i Hercegovine.

On i supruga su živjeli u okolici mjesta Forest Lake u Minnesoti, gdje su zajedno vodili privatnu taksi-kompaniju.

I u Minnesoti je imao problema sa zakonom, uključujući nekoliko osuda za vožnju u pijanom stanju, opiranje snagama sigurnosti i ometanje pravnog postupka.

Vlasti u Bosni i Hercegovini traže Jakišu radi ispitivanja u okviru istrage vezane uz ratne zločine.

Tužitelji u Mostaru su ranije priopćili da je Zdenko Jakiša osumnjičen za “ratne zločine počinjene protiv civila”.

Jakiša je prije četiri godine američkim medijima potvrdio da se borio na strani hrvatskih snaga, te da je u ratu izgubio brojne prijatelje. Također, kazao je da je to bio “grozan rat ni za što, a jedino dobar za ljude na vlasti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije