Oglasi

SAD: Deportacija imigranata bez pojavljivanja pred sudom

Odjel za unutrašnju sigurnost potvrdio je da će hitna deportacija važiti za sve one koji su u SAD-u ilegalno manje od dvije godine.
Proširenje ovlaštenja će omogućiti lakšu obradu velikog broja slučajeva i olakšati protjerivanje migranata iz SAD-aEPA - Ilustracija

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa proširila je ovlasti službe za imigraciju tako da njezini zaposlenici sada mogu deportirati imigrante bez njihovog prethodnog pojavljivanja pred sudom, javlja AP.

Odjel za unutarnju sigurnost potvrdio je da će deportacija po žurnom postupku važiti za sve one koji su u SAD-u ilegalno manje od dvije godine.

Do sada su se takve deportacije odnosile samo na one koji su u SAD ušli kopnenim putem, ali se nisu odnosile na one koji su stigli u tu zemlju avionom ili brodom.

Najavljena tužba protiv odluke

Spomenuti odjel je ocijenio da će to proširenje ovlasti omogućiti lakšu obradu velikog broja slučajeva i olakšati protjerivanje migranata iz SAD-a.

Organizacija Američka građanska sloboda najavila je tužbu protiv Američkog vijeća za imigraciju, kako bi sud odlučio o zakonitosti takve mjere.

Proširene ovlasti imigracijske službe stigle su samo tjedan nakon što je američka administracija usvojila novu, strožiju politiku davanja azila. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.