SAD: Demokrate traže ublažavanje sankcija zbog COVID-19

Državama kojima su uvedene sankcije potrebna je medicinska i humanitarna pomoć (EPA)

Predstavnici demokrata u američkom Kongresu zatražili su od administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da olakša sankcije nametnute Iranu, Venecueli i drugim zemljama teško pogođenim korona virusom, ističući kako je tim državama potrebna medicinska i humanitarna pomoć.

Poslije nekoliko pisama koja su demokrate slale državnom sekretaru Mikeu Pompeu i drugim američkim zvaničnicima, tražeći od Trumpove administracije da ublaži sankcije protiv država teško pogođenih virusom, predstavnci demokrata u Kongresu, među kojima i predsjednički kandidat Bernie Sanders, uputili su Bijeloj kući isti zahtjev.

“Pomaganje ovim zemljama da spašavaju živote tokom ove krize prava je stvar koju treba učiniti, kako iz moralne perspektive, tako i iz perspektive nacionalne sigurnosti”, napisao je demokratski senator Chris Murphy u pismu koje je u četvrtak uputio Pompeu i ministru finansija Stevenu Mnuchinu.

‘Rast antiameričkih osjećanja’

Murphy u pismu napominje kako bi neublažavanjem sankcija SAD pojačao neopisive patnje zbog pandemije korona virusa u zemljama kao što su Iran i Venecuela i tako doprinijele antiameričkim osjećanjima među građanima.

Suština opstanka vlasti u tim zemljama je, kako upozorava Murphy, upravo zasnovana na tim antiameričkim osjećanjima, prenosi Tanjug.

Murphy je pozvao Bijelu kuću da tokom 90 dana odustane od pooštravanja sankcija zemljama pogođenih pandemijom korona virusa, uključucjući Iran.

U pismu Sandersa, u koje je Foreign Policy imao uvid, traži se privremeno ukidanje sankcija, uključujući i suspendiranje rigoroznih restrikcija koje je Tramp uveo bankarskom i naftnom sektoru Irana.

Izvor: Agencije