SAD daje Izraelu vojnu pomoć vrijednu 38 milijardi dolara

Desetogodišnji sporazum o pomoći će, kako se očekuje, biti potpisan u roku od nekoliko dana (AP)

SAD i Izrael su postigli konačni dogovor o rekordnom novom paketu američke pomoći Izrealu u iznosu od najmanje 38 milijardi dolara, objavio je Reuters.

Desetogodišnji sporazum o pomoći će, kako se očekuje, biti potpisan u roku od nekoliko dana, javlja agencija, pozivajući se na neimenovane izvore.

Pomenuti dogovor podrazumijeva do sada najveću vojnu pomoć SAD nekoj zemlji, ali i velike ustupke premijera Benjamina Netanyahua, kažu funkcioneri sa obje strane, prenosi britanska agencija.

Sporazum za vrijeme Busha

Sjedinjene Američke Države su 2014. godine za pomoć drugim zemljama izdvojile ukupno 35 milijardi dolara, od toga je 5,9 milijardi dolara izdvojeno za vojnu pomoć, a tri četvrtine te vojne pomoći dane su Izraelu i Egiptu.

SAD i Izrael su za vrijeme mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha potpisali bilateralni sporazum kojim se SAD obavezuje da će u periodu od 2007. do 2018. godine Izraelu godišnje davati po 30 milijardi dolara vojne pomoći.

Aktuelni američki predsjednik Barack Obama je tokom zvanične posjete Izraelu 2013. godine dao riječ da će se pridržavati tog sporazuma.

Izvor: Agencije