SAD daje 1,95 milijardi dolara za milione doza vakcine

Vakcina protiv bolesti COVID-19 smatra se ključnom u suzbijanju pandemije korona virusa (Reuters)

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech SE će od američke vlade dobiti 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 miliona doza njihoved vakcine protiv COVID-19.

Prema sporazumu, SAD će moći nabaviti dodatnih 500 miliona doza, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva obrane.

Pfizer će isporučiti doze ukoliko dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vakcina protiv COVID-19 smatra se ključnom u suzbijanju pandemije korona virusa te su vlade širom svijeta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim kompanijama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata.

Pozitivni preliminarni rezultati

Pfizer i BioNTech izvijestili su početkom mjeseca o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalnu vakcinu.

Njihov BNT162b1 najnapredniji je od četiri kandidata za vakcinu, koji se ocjenjuju kao dio programa Pfizera i BioNTech-a.

Rezultati su pokazali da se kandidat za vakcinu može dati u dozi koja se dobro podnosi i stvara imunogenost koja ovisi o dozi.

Prije početka trgovanja, dionice Pfizera su porasle za četiri posto, a dionice BioNTecha izlistane na američkoj berzi za šest posto.

Izvor: Agencije