‘Crni petak’ potiče novi val zaraza

Guverneri saveznih država apelirali su na Amerikance da ostanu kod kuće na Crni petak i da kupuju preko interneta (EPA)

Broj pacijenata zaraženih COVID-om 19 koji se liječe u bolnicama diljem Sjedinjenih Američkih Država u petak je dosegnuo 90.000 pošto se gotovo udvostručio prošli mjesec no očekuje se da porodična okupljanja potaknu novi val zaraza, objavio je Reuters. 

Stopa hospitalizacije – sada na najvišem nivou od početka pandemije, gurnula je neke bolnice preko granica izdrživosti i događa se u sedmicama nakon porasta zaraze diljem zemlje.

Kao se navodi, zdravstveni stručnjaci predviđaju da će broj hospitaliziranih rasti jer će rasti i broj oboljelih nakon Dana zahvalnosti, blagdana koji Amerikanci provede s rođacima i prijateljima, prenijela je Hina.

Okupljanja za Dan zahvalnosti  

Mnogi zdravstveni stručnjaci i političari apelirali su na Amerikance da se ove godine suzdrže od okupljanja za Dan zahvalnosti koji se tradicionalno slavi u krugu porodice te upozoravaju da će druženje povećati stopu transmisije unutar zajednice i već ugroženi zdravstveni sustav gurnuti na rub održivosti.

Neki su se složili s uputama javnog zdravstva te su Dan zahvalnosti proveli tako da su se s porodicom čuli videopozivom, no drugi su ipak odlučili putovati. 

Dan prije Dana zahvalnosti, koji je tradicionalno jedan od najprometnijih u godini u SAD-u, više od 1,07 miliona ljudi prošlo je kroz američke aerodrome – više nego na bilo koji drugi dan od početka pandemije, prema podacima Uprave za saobraćajnu sigurnost.

Gotovo šest miliona Amerikanaca putovalo je avionom od petka do srijede, rečeno je, iako je taj broj dvostruko manji nego lani u istom periodu.

Guverneri saveznih država apelirali su na Amerikance da ostanu kod kuće na Crni petak, tradicionalno prometan dan kupovine, nagovarajući ih da umjesto toga iskoriste online pogodnosti te podrže radnje koje su pretrpjele gubitke tokom ekonomske krize uzrokovane pandemijom. 

“Ne zaboravite, preskočite gužve i ovaj Crni petak kupujte od kuće. Naše lokalne trgovine imaju opcije brze dostave i trebaju našu pomoć”, tvitao je u petak guverner Kentuckyja, Andy Beshear. 

Kako bi ublažile zimski val COVID-a 19, više od 20 saveznih zemalja uvelo je nove restriktivne mjere, uključujući i obavezno nošenje maski i ograničen broj gostiju u barovima, restoranima i crkvama.

Sud dosudio u korist crkve 

Američki Vrhovni sud u srijedu je dosudio protiv restrikcijskih mjera njujorškog guvernera Andrewa Cuomoa po pitanju ograničenih kapaciteta tokom vjerskih okupljanja, u korist rimokatoličke biskupije i dvije ortodoksne židovske kongregacije.

Cuomo je odbacio presudu kao “nevažnu”, rekavši da se ona odnosi na crkve u područjima koje se ne smatraju rizičnima. Međutim, presuda bi mogla biti važna za crkve koje se drugdje budu žalile na pokušaj ograničavanja kapaciteta.

Ranije ove sedmice, gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser rekla je da se najnovije restrikcije pri okupljanju u glavnom gradu države odnose i na vjerske obrede te da se kapaciteti smanjuju sa 100 na 50 osoba, s maksimumom popunjenosti do 50 posto. Ostaje nejasno jesu li restrikcije na snazi nakon presude Vrhovnog suda. 

Izvor: Agencije