SAD čestitao Zaevu mandat za formiranje vlade

Zaev ima 20 dana da formira koalicionu vladu (EPA)

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju Kate Marry Byrnes čestitala je lideru SDSM-a Zoranu Zaevu mandat za formiranje nove vlade Sjeverne Makedonije koji mu je dodijelio predsjednik Stevo Pendarovski, prenosi agencija MIA.

“Čestitke Zoranu Zaevu za mandat za formiranje vlade u Sjevernoj Makedoniji. Radujemo se radu s novom vladom i s nestrpljenjem čekamo da bude oformljena”, napisala je Byrnes na Twitteru.

Lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev dobio je mandat za sastav nove vlade u Sjevernoj Makedoniji.

Zaev je mandat dobio u ime koalicije “Možemo” koja je osvojila najviše zastupničkih mjesta u Sobranju na vanrednim parlamentarnim izborima.

On ima 20 dana da formira koalicionu vladu, ali je rekao kako još traju pregovori o formiranju nove parlamentarne većine.

Zaev je rekao kako je “uvjeren” da će to biti “stabilna vlada s punim četvorogodišnjim madatom, koja će produžiti pravi put koji vodi ka EU i koja će razvijati koncept ‘Jedno društvo za sve’, oslobođeno bilo kakvih nacionalizama i etničkih predrasuda”.

Raspored mandata

Lider SDSM-a je na premijerskom mjestu bio od 31. maja 2017. do 4. januara ove godine, kada je podnio ostavku da bi bila formirana tehnička Vlada za pripremu i provođenje vanrednih parlamentarnih izbora.

Na tim izborima, koji su poslije odlagnja zbog epidemije korona virusa, održanim 15. jula, koalicija SDSM-a “Možemo” je osvojila 46, a VMRO DPMNE 44 mandata u parlamentu sa 120 mjesta.

Najveća albanska partija, DUI, ima 15 zastupnika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija „Ljevica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog zastupnika, navodi Beta.

Izvor: Agencije