SAD će zatražiti izručenje direktorice Huaweija

Meng je oslobođena uz jamčevinu prošli mjesec (Reuters)

Sjedinjene Države započet će proces službenog izručenja direktorice Huaweija Meng Wanzhou iz Kanade, rekao je kanadski ambasador u SAD-u što je potez koji će dodatno otežati odnose s Kinom.

U intervjuu za kanadski za Globe i Mail, ambasador David Macnaughton prenio je da je SAD najavio Kanadi da traži njezino izručenje, no nije rekao kada će SAD zahtjev i podnijeti. Rok za zahtjevom izručenja je 30. januar, 60 dana otkako je Meng završila u pritvoru 1. decembra u Vancouveru.

Meng, inače kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, uhapšena je na zahtjev SAD-a zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana.

Oslobođena je uz jamčevinu prošli mjesec, a na vankuverskom sudu će se pojaviti 6. februara.

‘Kanada pogriješila’

Odnosi Kine i Kanade zahladili su nakon hapšenja i Kina je uhapsila dvoje kanadskih državljana a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Kina je u utorak upozorila da su Kanada i SAD u slučaju Meng zloupotrijebili sporazum o izručenju. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying to je poručila na redovnom sastanku s novinarima te je ponovila poziv Kanadi da oslobodi Meng.

Svako ko bi pošteno procijenio došao bi do zaključka da je Kanada pogriješila u svojim postupcima, dodala je glasnogovornica.

Izvor: Agencije