Oglasi

SAD će vratiti oko 100 miliona dolara namijenjenih Afganistanu

Pompeo je rekao da su sredstva namijenjena projektu za energetsku infrastrukturu povučena zbog nedostatka transparentnosti.
Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je SAD za "nemilosrdan ekonomski terorizam"EPA - Arhiva

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će Sjedinjene Američke Države vratiti oko 100 miliona dolara Ministarstvu finansija namijenjenih projektu za energetsku infrastrukturu u Afganistanu i zadržati još 60 miliona dolara planirane pomoći toj zemlji zbog nedostatka transparentnosti.

Pompeo je naveo u saopćenju da će SAD završiti infrastrukturni projekat, ali koristeći "vanbudžetski" mehanizam, okrivljujući Afganistan za "nesposobnost da transparentno upravljaju vladinim resursima", piše Reuters, prenosi Tanjug.

"Zbog identifikovane korupcije afganistanske vlade i lošeg finansijskog upravljanja, američka vlada vraća otprilike 100 miliona dolara američkom Ministarstvu finansija predviđenih za veliki projekat energetske infrastrukture", dodao je Pompeo.

Kineski globalni projekat

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je jednoglasno odlučilo produžiti političku misiju UN-a u Afganistanu (UNAMA) nakon što su u posljednji trenutak uspjeli prevladati kinesku prijetnju vetom ako se u rezoluciji ne spomene kineski globalni infrastrukturni projekat „Jedan pojas, jedan put“. 

Rezoluciju koju su sastavile Njemačka i Indonezija usvojilo je 15-člano Vijeće i u njemu se ne spominje kineski projekt.

„Na našu žalost, nekoliko zemalja odbilo je zadržati prethodno dogovoreni nacrt rezolucije“, rekao je kineski ambasador Zhang Jun, prenosi Hina.

Mandat misije završava u utorak, a za prolazak rezolucije bilo je potrebno devet glasova kao i to da nijedna od pet stalnih članica vijeća ne uloži veto. Stalne članice su SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.