SAD će vratiti oko 100 miliona dolara namijenjenih Afganistanu

SAD podržava put Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama, rekao je Pompeo (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će Sjedinjene Američke Države vratiti oko 100 miliona dolara Ministarstvu finansija namijenjenih projektu za energetsku infrastrukturu u Afganistanu i zadržati još 60 miliona dolara planirane pomoći toj zemlji zbog nedostatka transparentnosti.

Pompeo je naveo u saopćenju da će SAD završiti infrastrukturni projekat, ali koristeći “vanbudžetski” mehanizam, okrivljujući Afganistan za “nesposobnost da transparentno upravljaju vladinim resursima”, piše Reuters, prenosi Tanjug.

“Zbog identifikovane korupcije afganistanske vlade i lošeg finansijskog upravljanja, američka vlada vraća otprilike 100 miliona dolara američkom Ministarstvu finansija predviđenih za veliki projekat energetske infrastrukture”, dodao je Pompeo.

Kineski globalni projekat

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je jednoglasno odlučilo produžiti političku misiju UN-a u Afganistanu (UNAMA) nakon što su u posljednji trenutak uspjeli prevladati kinesku prijetnju vetom ako se u rezoluciji ne spomene kineski globalni infrastrukturni projekat „Jedan pojas, jedan put“. 

Rezoluciju koju su sastavile Njemačka i Indonezija usvojilo je 15-člano Vijeće i u njemu se ne spominje kineski projekt.

„Na našu žalost, nekoliko zemalja odbilo je zadržati prethodno dogovoreni nacrt rezolucije“, rekao je kineski ambasador Zhang Jun, prenosi Hina.

Mandat misije završava u utorak, a za prolazak rezolucije bilo je potrebno devet glasova kao i to da nijedna od pet stalnih članica vijeća ne uloži veto. Stalne članice su SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija. 

Izvor: Agencije