SAD će u Poljskoj organizirati samit o Iranu

Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolini libijske prijestolnice (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države će sljedećeg mjeseca organizirati međunarodni samit o promoviranju stabilnosti na Bliskom istoku, usmjeren na utjecaj Irana, objavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Okupit ćemo više desetaka zemalja iz cijelog svijeta”, rekao je on u razgovoru koji je u petak objavio kanal Fox News, tokom turneje američkog državnog sekretara na Bliskom istoku.

Taj skup će biti održan 13. i 14. februara u Poljskoj, precizirao je šef američke diplomatije.

“Samit će biti usmjeren na stabilnost, mir, slobodu i sigurnost na Bliskom istoku, što uključuje i garanciju da Iran nema destabilizirajući utjecaj”, nastavio je Pompeo.

‘Izbaciti i posljednju iransku čizmu iz Sirije’

Pompeo je u petak stigao u Bahrein, prvu etapu turneje po monarhijama Zaljeva, a prije toga je posjetio Jordan, Irak i Egipat.

U govoru na Američkom univerzitetu u Kairu, u četvrtak se obrušio na Iran, izlažući viziju administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok.

On je pozvao na kraj bliskoistočnih rivalstava kako bi se zaustavio utjecaj Teherana te je pozvao da se iz Sirije “izbaci svaka iranska čizma”.

“Vrijeme je da se stara rivalstva okončaju, za dobro regije”, rekao je Pompeo tokom bliskoistočne turneje, na koju je došao nakon najave povlačenja američke vojske iz Sirije.

On je dodao da će SAD upotrijebiti diplomatiju, raditi s partnerima kako bi izbacili i “posljednju iransku čizmu iz Sirije” te pojačati napore “da se dugo paćenom narodu Sirije omoguće mir i stabilnost”.

Izvor: Agencije