SAD će Turskoj isporučiti još dva aviona F-35

F-35, Zrakoplov, Avion, Borbeni avion
Prva dva turska aviona F-35 s obučenim osobljem u Tursku bi trebala stići u novembru (EPA)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država spremaju isporuku još dva borbena zrakoplova F-35 Turskoj.

Glasnogovornik programa vezanog za bombardere F-35 Joe DellaVedova za Anadoliju je kazao kako se program obuke pilota i isporuke aviona turskih snagama sigurnosti odvija po ranije utvrđenom planu.

“Turska trenutačno ima dva zrakoplova F-35 u zračnoj bazi Luke u Arizoni, u kojoj traje i obuka turskog osoblja. U završnoj je fazi i priprema isporuke još dvaju zrakoplova Turskoj“, kazao je DellaVedova.

Plan kupovina 100 aviona

Također je rekao da bi prva dva turska zrakoplova F-35 s obučenim osobljem u Tursku trebala stići u studenome ove godine.

Prva dva zrakoplova F-35 Turska je preuzela u lipnju prošle godine, a službena Ankara od SAD-a planira kupiti 100 takvih zrakoplova.

Turska se u program proizvodnje bombardera F-35 uključila još 2002. i dosad je u te svrhe uložila 1,25 milijarda dolara.

Turska je od 2011. intenzivirala jačanje zračnih obrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sustava Patriot, Turska je 2017. odlučila od Rusije kupiti sofisticirani obrambeni sistem S-400.

Negodovanje Washingtona zbog S-400

Takav potez Ankare izazvao je negodovanje iz Washingtona.

Niz američkih vojnih dužnosnika i analitičara traži da SAD ne isporuči Turskoj zrakoplove F-35 dobije li Turska ruske sustave S-400.

Tvrde da bi tako Rusija neizravno mogla dobiti ključne parametre u vezi s američkim bombarderima.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar kazao je kako kupnja ruskog obrambenog sustava S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora nego prijeke potrebe.

Izvor: Agencije