SAD će sankcionirati strane organizacije koje pomažu Maduru

Washington je za privremenog predsjednika Venecuele priznao opozicionog vođu Juana Guaidoa (EPA)

Washington će poduzeti mjere protiv stranih finansijskih organizacija koje budu pomagale venecuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru, izjavio je u srijedu John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Sjedinjene Američke Države upozoravaju strane finansijske institucije da se izlažu mogućnosti uvođenja sankcija ukoliko pruže pomoć ilegalnim transakcijama u korist [predsjednika Venecuele] Nicolasa Madura i njegove korumpirane mreže”, napisao je Bolton u saopćenju.

“Nećemo pustiti Maduru da ukrade bogatstva venecuelskog naroda”, dodao je Trumpov savjetnik.

Kasnije u srijedu je američki potpredsjednik Mike Pence najavio da će SAD poništiti vize za 77 zvaničnika Madurove Vlade ili njihovih rođaka.

Nova ograničenja američkih viza

Prošle sedmice Washington je ukinuo vize za 49 pojedinaca povezanih s Madurom, dok AP navodi da je odluka da se poništi još viza dio pokušaja da se pojača pritisak na Madura da se povuče sa vlasti.

Pence je na samitu Koalicije latinskih zemalja u Washingtonu rekao da je “došlo vrijeme da se Venecuela oslobodi od Kube”.

Washington je za privremenogm predsjednika priznao opozicionog vođu Juana Guaidoa i pokušava pod svaku cijenu potjerati Madura, ali opcije su organičene, jer predsjednik ima podršku Glavnog štaba oružanih snaga svoje zemlje.

U utorak je specijalni predstavnik SAD-a za krizu u Venecueli Eliot Abrams već najavio da će Washington uskoro uvesti nova ograničenja američkih viza onima koji podržavaju Madura.

On nije isključio da će, nakon ekonomskih sankcija, američko Ministarstvo finansija odrediti sekundarne sankcije stranim firmama, ili čak zemljama koje budu i dalje trgovale s venecuelskim entitetima koji su na američkoj crnoj listi.

Izjave iz Washngtona da bi sankcije mogle biti uvedene svim pristalicama Nicolasa Madura su arogantne i nezakonite, izjavio je kasnije u srijedu minister vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov: Arogantne i nezakonite opaske

“Mi nemamo ni vremena, ni volje da, iskreno kažem, komentirati sve arogantne i nezakonite opaske iz Washingtona”, rekao je on.

Lavrov je naveo da je “ovo još jedan dokaz da američka diplomatija brzo gubi osjećaj i sposobnost da koristi diplomatske instrumente i prelazi na jezik koji nikada nije bio karakterističan za diplomatiju”, prenosi agencija Tass.

Ruski minister je izrazio nadu da ovakve poteze Sjedinjenih Američkih Država neće slijediti u i druge države.

Izvor: Agencije