SAD će premjestiti ratne brodove u Pacifik

Panetta: Bit će potrebne godine i velike investicije da se ovi planovi u potpunosti realiziraju (EPA)

Sjedinjene Američke Države planiraju do 2020. godine premjestiti najveći dio ratnih brodova u azijsko-pacifičku regiju, izjavio je američki ministar odbrane Leon Panetta na godišnjoj konferenciji o regionalnoj sigurnosti “Shangri-la dijalog” u Singapuru.

On je rekao da se trenutno 50 procenata mornarice nalazi na Pacifiku, a 50 posto na Atlantiku, ali da će do 2020. godine taj odnos biti promijenjen tako da će veći dio od 60 posto biti premješten u Pacifik.

“U toj regiji će biti šest nosača aviona, većina naših ratnih brodova krstarica, razarača, borbenih brodova i podmornica”, kazao je ministar odbrane.

On je rekao da je cilj SAD-a povećanje broja i obima vježbi koje provode sa saveznicima u toj regiji.

Panetta je istakao da budžetski problemi SAD-a i štednja neće spriječiti promjene, dodajući da američko Ministarstvo odbrane prema petogodišnjem budžetskom planu ima dovoljno sredstava za ostvarenje ciljeva.

“Bit će potrebne godine i velike investicije da se ovi planovi u potpunosti realiziraju. Ali budite sigurni da će američka vojska biti postepeno rebalansirana i da će donijeti bolje kapacitete u ovu regiju od vitalnog značaja”, zaključio je Panetta.

Izvor: Agencije