SAD će odbijati azil migrantima koji stižu preko Meksika

Većina migranata koji iz Meksika u SAD pokušavaju ući su iz siromašnih zemalja Centralne Amerike (EPA)

Američka vlada je objavila da će odbijati davanje azila migrantima koji pristižu na njenu južnu granicu a da pritom nisu zatražili izbjeglički status u Meksiku ili nekoj drugoj zemlji na putu za Sjedinjene Američke Države.

“SAD je velikodušna zemlja, ali je potpuno shrvana teretom prihvata i procesuiranja stotina hiljada stranaca uzduž svoje južne granice”, kazao je ministar pravosuđa Bill Barr.

Nova pravila, koja su stupila na snagu, pojašnjava Barr, “obeshrabrit će ekonomske migrante da iskorištavaju američki sistem azila”, prenosi Hina.

Prelazna mjera

Najavljena zabrana prihvata migranata koji ne zatraže azil u prvoj sigurnoj zemlji već azil traže u zemlji svog izbora jedino se neće odnositi na migrante koji su žrtve krijumčara ljudi.

Privremeni ministar za unutrašnju sigurnost Kevin McAleenan je kazao da se radi o “prelaznoj” mjeri, jer se čeka da Kongres preispita migracijski zakone.

SAD se suočava s masovnim priljevom migranata na granici s Meksikom, s više od 100.000 ljudi koje se od marta svaki mjesec privedu zbog ilegalnih prelazaka granice.

Većinom su iz siromašnih zemalja Centralne Amerike – Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

Izvor: Agencije