SAD će obučiti hiljade libijskih vojnika

Građani Libije protestiraju protiv raznih milicija koje se odbijaju razoružati (EPA)

Pentagon će, u nastojanju da poboljša sigurnosne uvjete u Sjevernoj Africi, obučiti 5.000 do 8.000 libijskih vojnika.

Prema saopćenju glasnogovornika Ministarstva odbrane SAD-a Stevea Warrena, radi se o osnovnoj obuci općeg karaktera, koja će biti obavljena u Bugarskoj, izvještava AP.

Warren napominje da Washington i Tripoli i dalje pregovaraju o tačnom broju vojnika koji će se obučavati i o vremenu počinjanja obuke, navodi Tanjug.

U Libiji je u posljednje vrijeme ojačalo nasilje raznih milicija, a vojska i policija su suviše slabi da bi ih razoružali.

U međuvremenu je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije izrazilo zabrinutost pogoršanjem političke i ekonomske situacije u Libiji, te posljedicama humanitarnog, socijalnog i političkog utjecaja sirijske krize na cijelu regiju, posebno na Liban i Jordan.

Osuda nasilja u Tripoliju

EU je zabrinut utjecajem koji sirijska kriza ima po stabilnost susjednih zemalja, njihovih ekonomskih resursa, obrazovnih sistema i zdravstvene zaštite, navodi se u saopćenju Vijeća za vanjske poslove nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, prenosi Hina.

Vijeće je izrazilo zabrinutost velikim pogoršanjem sigurnosne situacije u Libiji i osudilo nasilje u Tripoliju 15. novembra, u kojem je u sukobu paravojnih snaga ubijeno više od 45 ljudi i izrazilo podršku libijskoj Vladi i Parlamentu u ostvarenju mirne i demokratske političke tranzicije u Libiji.

Načelnik libijske vojske Abdallah al-Saati izbjegao je u ponedjeljak atentat, dok su istovremeno otmičari oslobodili zamjenika šefa libijske obavještajne službe Mustafu Nuha, dan nakon što su ga oteli na međunarodnom aerodromu u Tripoliju.

Visoki službenik sigurnosti otet je u nedjelju, nasilu ubačen u jedan automobil, a u trenutku otmice nije imao tjelohranitelje, dok je Saati ostao nepovrijeđen zahvaljujući tjelohraniteljima, od kojih je jedan poginuo, a drugi ranjen čuvajući ga, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije