Oglasi

SAD će braniti Japan od Kine

Barack Obama je poručio da bi Washington stao uz Tokio u slučaju eventualne konfrontacije s Pekingom.
Obama je potvrdio Abeu riješenost Amerike da brani japansku teritorijuEPA

Prilikom susreta u Bijeloj kući sa japanskim premijerom Shinzo Abeom, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je optužio Kinu da zastrašivanjem pokušava da ostvari svoje pomorske pretenzije na uštrb azijskih susjeda.

Obama je potvrdio Abeu riješenost Amerike da brani japansku teritoriju, uključujući sićušne otoke Senkaku u Istočnom kineskom moru, oko kojih se Japan spori sa Kinom, prenosi agencija Reuters.

Na jučerašnjoj zajedničkoj press konferenciji Obama je istakao kako američko - japanski savez ne treba shvatiti kao provokaciju prema Kini, ali da također želi da umiri japanske nedoumice oko toga da li bi Washington stao uz Tokio u slučaju eventualne konfrontacije s Pekingom.

"Želim da ponovim kako je naša ugovorna posvećenost u odnosu na japansku sigurnost apsolutna", istakao je američki predsjednik, prenosi Tanjug.

Daljnja saradnja

Obama i Abe su se, između ostalog, sastali da bi parafirali nove smjernice odbrambene saradnje, prema kojima bi Japan preuzeo više odgovornosti za sopstvenu sigurnost, kao i za regionalnu odbranu.

Na ekonomskom frontu, Obama i Abe su se tokom susreta u Bijeloj kući dogovorili da se njihove dvije nacije angažiraju da brzo i uspješno privedu kraju pregovore o trgovinskom sporazumu između dvanaest pacifičkih zemalja.

"Premijer Abe je, kao i ja, duboko posvećen tome da se ovo obavi i siguran sam da ćemo to učiniti", istakao je Obama, okarakteriziravši američko - japansko partnerstvo kao "neuništivo".

Zasad su, međutim, neuspješni pregovori između samih Amerikanaca i Japanaca o konačnim uvjetima bilateralnog trgovinskog sporazuma, ključnog za bilo kakav širi dogovor.

Kamen spoticanja između dvije zemlje su sektori automobilske industrije i poljoprivrede.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.