SAD: Branit ćemo međunarodne vode od kineskog preuzimanja

Južno kinesko more, Kina, Otok, Otoci
Rex Tillerson, koga je Trump nominirao za državnog sekretara, rekao je da Kini ne bi trebalo dozvoliti pristup otocima (Reuters)

Administracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa poručila je u ponedjeljak da će SAD spriječiti Kinu da preuzme teritorije u međunarodnim vodama, prenosi Reuters.

“Mislim da će SAD tamo osigurati zaštitu naših nacionalnih interesa. Ako su ti otoci doista u međunarodnim vodama i nisu dio same Kine, onda je odgovor potvrdan. Mi ćemo sigurno braniti međunarodne teritorije od toga da ih preuzme neka zemlja”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na brifingu za novinare.

Agencija Reuters navodi da je Spicer odgovarao na pitanja slaže li se Trump s komentarima Rexa Tillersona, koga je nominirao za novog državnog tajnika SAD-a i koji je prošlog tjedna izjavio da Kini ne bi trebalo dozvoliti pristup otocima koje gradi u područjima Južnog kineskog mora i o kojima se spori s drugim zemljama, prenosi Tanjug.

Kina zaplijenila američki podvodni dron

Kineski ratni brod zaplijenio je nedavno u Južnom kineskom moru američki podvodni dron koji pripada američkom oceanografskom brodu, što je izazvalo formalni diplomatski prosvjed i zahtjev za vraćanje.

Incident se dogodio 15. prosinca, u trenutku kad je brod za oceanografska istraživanja namjeravao preuzeti dron. Zbog ovog je incidenta oštro prosvjedovao i Trump, a Kina je kasnije najavila vraćanje drona.

Međunarodni arbitražni sud u Haagu u sporu s Filipinima presudio je prošle godine da Kina nema temelja polagati povijesno pravo na sve otoke. Peking je odbacio tu presudu.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo svim strateški ključnim vodama u ovom moru, dok istovremeno teritorijalna prava na vode Južnog kineskog mora polažu i njezini susjedi u Jugoistočnoj Aziji – Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej.

Agencija AP podsjeća da je Trump “podignuo prašinu” u Kini nedugo nakon pobjede na izborima u studenome razgovorom s liderkom Tajvana Tsai Ing-wen i prekidom dugogodišnje tradicije održavanja neslužbenih odnosa s tim otokom.

Kina: “Važnost politike ‘jedne Kine'” 

Kasnije je sugerirao da je politika “jedne Kine” otvorena za pregovaranje. 

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying nedavno je izjavila da nova američka administracija mora u potpunosti shvatiti važnost politike “jedne Kine”. 

Politika “jedne Kine” tvrdi da postoji samo jedna kineska država iako se dvije vlade nazivaju kineskima. U međunarodnim odnosima to znači da države koje uspostavljaju diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom to ne smiju činiti i s Republikom Kinom, poznatijom kao Tajvan. 

Peking taj samoupravni otok smatra svojevoljnom provincijom koju treba vratiti pod kontrolu Kine, a ne isključuje i upotrebu sile. 

Izvor: Agencije