SAD blokirao zajam Kodaku, akcije pale 40 posto

Kodak je planirao da sredstva od kredita usmjeri na pravljenje komponenti za potencijalnu vakcinu protiv COVID-a 19 (EPA)

Akcije Eastman Kodaka stropoštale su se za gotovo 40 posto i na putu su da zabilježe najgori jednodnevni pad, nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 miliona dolara.

Kodak je planirao da ta sredstva usmjeri na pravljenje komponenti za potencijalnu vakcinu protiv COVID-a 19, a kredit je stopiran zbog “navodnog neetičkog postupanja” rukovodilaca, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) trebalo je da odobri kredit Eastman Kodaku koji želi da se otisne u farmaceutske vode.

Međutim, DFC je neočekivano alarmiran da zaustavi postupak nakon što su demokrate u Kongresu zatražile od federalnih regulatornih tijela da istraže transakcije papirima od vrijednosti koje su preduzeli kompanija i njeni rukovodioci u vreme kada se saznalo da može da dobije državni zajam.

Istraga kredita

Američki predsjednik Donald Trump je rekao prošle sedmice da će vlada istražiti sva dešavanja vezana za najavljeni kredit.

“Nedavne optužbe u vezi sa neetičkim postupanjem izazivaju ozbiljnu zabrinutost”, navela je u petak kasno DFC na svom Twitter nalogu.

Akcije kompanije su skočile za više od pet puta, a brokeri na popularnoj aplikaciji za trgovanje Robinhood su bili zatrpani ovim papirima od vrijednosti kada je DFC najavio da će potpisati pismo o zainteresiranosti za odobrenje kredita Kodaku.

Više od 900 miliona akcija je istrgovano od kada je zajam najavljen, što je skoro 12 puta više od količine koja je zvanično u opticaju.

Na trgovanju u ponedjeljak ujutro prije zvaničnog otvaranja Wall Streeta, vrijednost akcije Kodaka je pala za 39,50 procenata na 9,0 dolara.

Izvor: Agencije