SAD blokirao razvoj civilne avijacije u Sjevernoj Koreji

SAD su obeshrabrile agenciju UN-a u pružanju pomoći Sjevernoj Koreji (EPA)

Sjedinjene Američke Države blokirale su napore agencije Ujedinjenih naroda da podstakne unapređenje civilne avijacije u Sjevernoj Koreji, u uvjetima kad zvanični Pjongjang nastoji ponovo otvoriti dio svog zračnog prostora za inozemne letove, tvrde tri izvora upoznata sa situacijom.

Takav potez SAD-a dio je pregovaračke taktike za očuvanje pritiska sankcija na Sjevernu Koreju, rekao je jedan od izvora uoči održavanja drugog samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Vijetnamu krajem februara, prenosi Reuters.

Letovi indirektnim rutama

Organizacija Ujedinjenih naroda za međunarodnu civilnu avijaciju (ICAO), sa 192 zemlje članice, radi s Pjongjangom na otvaranju nove zračne rute koja će prolaziti kroz zračni prostor Sjeverne i Južne Koreje.

Letovi aviokompanija trenutno se obavljaju indirektnim rutama kako bi zaobišle Sjevernu Koreju zbog prijetnje lansiranjem raketa, navodi britanska agencija.

Sjedinjene Američke Države, međutim, obeshrabrile su agenciju UN-a u pružanju pomoći Sjevernoj Koreji jer Washington želi izvršiti dodatni pritisak na Pjongjang sve dok ne napravi znatan napredak u vezi s denuklearizacijom, rekao je treći izvor.

Izvor: Agencije