SAD blokirao 2.100 fotografija mučenja

Federalni sudija dao je Ministarstvu pravde rok do 12. decembra da ponudi objašnjenje zašto je svaka od fotografija blokirana (Getty Images)

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država dobila je rok do decembra da objasni zašto je blokirala objavu više od 2.000 fotografija koje prikazuju mučenja iračkih i afganistanskih zatvorenika od strane američke vojske.

Federalni sudija je naredio američkim vlastima da objasni, jednu po jednu fotografiju, zašto su zabranili objavu ovih snimaka javnosti.

Uz fotografije zlostavljanih, nagih i zatvorenika s kukuljicama na glavama u zloglasnom iračkom zatvoru Abu Ghraib, a koje su izazvale planetarno zgražanje i ljutnju tokom vladavine Georgea W. Busha 2004. godine, dodatnih 2.100 snimaka, koji vjerovatno prikazuju čak više uznemirujuće primjere mučenja i poniženja, moglo bi biti uskoro objavljeno.

Federalni sudija Alvin Hellerstein dao je Ministarstvu pravde SAD-a do 12. decembra da ponudi racionalno objašnjenje zašto je svaka od fotografija blokirana za objavu.

Stavovi predsjednika i ministara

Nakon što sasluša objašnjenja administracije, sudija će odlučiti da li će i koliko fotografija biti objavljeno.

Američki predsjednik Barack Obama je 2009. godine kazao kako je zabrana objavljivanja fotografija postavljena jer bi one “dodatno ojačale protivameričke stavove” i “dovele naše trupe u veću opasnost”.

Dva bivša ministra odbrane SAD-a, Robert Gates 2009. i Leon Panetta 2012. godine, također su ustvrdili da bi objave snimaka mogle dovesti u opasnost američke trupe u Iraku i Afganistanu.

Obamin postupak dobio je podršku usvajanjem Zakona o zaštićenim nacionalnim sigurnosnim dokumentima, koji omogućava ministru odbrane da ne dozvoli objavljivanje fotografija ako se vjeruje da će njihov sadržaj ugroziti Amerikance.

Izvor: Agencije