SAD: Bijeli policajac optužen za brutalno ubistvo crnca

Jedan bijelac policajac iz Cincinnatija, u američkoj saveznoj državi Ohio, optužen je za ubistvo na dužnosti. Sud je potvrdio optužnicu za ubistvo nenaoružanog crnca, čije je vozilo zaustavila policijska patrola. Ovo je prvi put da će jedan policajac iz tog američkog grada odgovarati za ovakvo krivično djelo.

Do pucnjave je došlo 19. jula, nakon što je policajac Ray Tensing zaustavio vozilo crnca Samuela DuBosea, oca 10 djece, jer na vozilu nije bilo jedne registarske tablice. Na snimku policijske kamere vidi se kako policajac ispituje DuBosea, nakon čega je došlo do koškanja.

POLICAJAC: “Naravno, ali tek kada utvrdimo imate li vozačku dozvolu. A sada skinite pojas…”

DUBOSE: “Ali ništa nisam uradio…”

POLICAJAC: “Molim Vas, skinite pojas…”

Nakon ovog dijaloga opaljen je smrtonosni hitac. Tensing je naveo da ga je vozač vukao i da je mislio da će ga pregaziti. Međutim, snimak kamere koju je policajac nosio na uniformi to demantira.

‘Bez politikantstva’

Velika porota je, na osnovu prezentiranih dokaza, odlučila potvrditi optužnicu za ubistvo koju je podnio tužilac. Ubistvo je nazvao “namjernim”.

“Mislim da je izgubio živce, jer gospodin DuBose nije hitio izaći iz vozila. Međutim, snimak pokazuje nevjerovatnu munjevitost reakcije i potom pucanje u glavu žrtve. Sve je trajalo manje od sekunde. To je nevjerovatno. Riječ je o potpuno nepotrebnoj reakciji”, kazao je tužilac Joseph Deters.

Nakon serije pucnjava širom Sjedinjenih Američkih Država u kojima je policija ubila nenaoružane crnce, ovo je prva optužnica za ubistvo za slična djela. Zvaničnici u Cincinnatiju kažu da pozdravljaju optužnicu protiv Tensinga.

“Neki tužioci katkad ne rade svoj posao kako treba. Naši tužioci, na našu sreću, rade svoj posao bez politikantstva. Naš grad treba biti primjer cijeloj državi”, istakao je gradonačelnik John Cranley.

S druge strane, policija kaže da je spremna reagirati ako demonstracije postanu nasilne. Ako ga sud proglasi krivim, Tensing može dobiti 15-godišnju kaznu zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije