Oglasi

SAD bi mogao potkopati ili zaustaviti Sjeverni tok 2

Američki ambasador pri Evropskoj uniji kaže da Donald Trump ima mnogo alata na raspolaganju ako se Sjeverni tok 2 nastavi.
Sjeverni tok 2, Plin, PlinovodTroškovi izgradnje procjenjuju se na 9,5 milijardi eura, a prvi plin bi iz tog plinovoda trebao bi poteći krajem ove godineEPA - Arhiva

Sjedinjene Američke Države mogle bi poduzeti mjere kako bi spriječile izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, kojim će se ruski plin slati u Europu, upozorio je u utorak novi američki veleposlanik pri Europskoj uniji.

"SAD ima nekoliko alata i još nismo iskoristili sve alate koji bi mogli bitno potkopati, ako ne i zaustaviti, taj projekt", rekao je Gordon Sondland na konferenciji u Centru za europsku politiku u Bruxellesu, prenosi Hina.

Sondland je kazao kako se SAD nada snažnom otporu tom projektu, jer ovisnost o ruskoj energiji nije dobra dugoročna geopolitička odluka, s čime se slažu i EU, i države članice.

"Ako to stajalište ne bude usvojeno i ako se Sjeverni tok nastavi, tada predsjednik [SAD-a Donald Trump] ima puno, puno alata na raspolaganju... kako bi pokušao ograničiti i zaustaviti taj projekt", rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Berlin snažno podržava taj projekt, koji bi trebao biti završen 2019. godine.

Trumpove kritike i prijetnje sankcijama

Poljska i Ukrajina strahuju, međutim, da će izgubiti naknade za tranzit ruskog plina preko svojeg teritorija.

Drugi, pak, kritiziraju projekt, zbog jačanja europske energetske ovisnosti o Moskvi.

Trump je kritizirao projekt na summitu NATO-a u srpnju, kazavši da je Njemačka pod "potpunom kontrolom" Moskve, na što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas odgovorio kako svi argumenti američkog lidera nemaju veze s istinom i kako Njemačka ni na koji način nije ovisna o Rusiji.

Američki ministar za energetiku Rick Perry u rujnu je odgovorio potvrdno na novinarsko pitanje jesu li moguće sankcije rusko-njemačkom plinovodu Sjeverni tok 2 i nove sankcije ruskom energetskom sektoru.

Washington, također, želi prodavati više svog tekućeg plina Europi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.