SAD bi mogao potkopati ili zaustaviti Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2, Plin, Plinovod
Troškovi izgradnje procjenjuju se na 9,5 milijardi eura, a prvi plin bi iz tog plinovoda trebao bi poteći krajem ove godine (EPA)

Sjedinjene Američke Države mogle bi poduzeti mjere kako bi spriječile izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, kojim će se ruski plin slati u Europu, upozorio je u utorak novi američki veleposlanik pri Europskoj uniji.

“SAD ima nekoliko alata i još nismo iskoristili sve alate koji bi mogli bitno potkopati, ako ne i zaustaviti, taj projekt”, rekao je Gordon Sondland na konferenciji u Centru za europsku politiku u Bruxellesu, prenosi Hina.

Sondland je kazao kako se SAD nada snažnom otporu tom projektu, jer ovisnost o ruskoj energiji nije dobra dugoročna geopolitička odluka, s čime se slažu i EU, i države članice.

“Ako to stajalište ne bude usvojeno i ako se Sjeverni tok nastavi, tada predsjednik [SAD-a Donald Trump] ima puno, puno alata na raspolaganju… kako bi pokušao ograničiti i zaustaviti taj projekt”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Berlin snažno podržava taj projekt, koji bi trebao biti završen 2019. godine.

Trumpove kritike i prijetnje sankcijama

Poljska i Ukrajina strahuju, međutim, da će izgubiti naknade za tranzit ruskog plina preko svojeg teritorija.

Drugi, pak, kritiziraju projekt, zbog jačanja europske energetske ovisnosti o Moskvi.

Trump je kritizirao projekt na summitu NATO-a u srpnju, kazavši da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve, na što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas odgovorio kako svi argumenti američkog lidera nemaju veze s istinom i kako Njemačka ni na koji način nije ovisna o Rusiji.

Američki ministar za energetiku Rick Perry u rujnu je odgovorio potvrdno na novinarsko pitanje jesu li moguće sankcije rusko-njemačkom plinovodu Sjeverni tok 2 i nove sankcije ruskom energetskom sektoru.

Washington, također, želi prodavati više svog tekućeg plina Europi.

Izvor: Agencije