SAD apelovale na Kanadu i Saudijsku Arabiju da riješe spor

Spor je nastao pošto je Kanada od Saudijske Arabije tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena. (EPA)

Američki State department apelovao je na Kanadu i Saudijsku Arabiju da reše spor koji je izbio nakon što je Otava izrazila zabrinutost zbog zatvaranja aktivista u Saudijskoj Arabiji.

Kako prenosi Reuters, obe strane treba diplomatski da reše spor, a portparolka State departmenta Heather Nauert poručuje: Mi to ne možemo da uradimo umesto njih, one to moraju da reše same.

Izvori agencije u Kanadi naveli su da ta zemlja planira da zatraži pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Britanije kako bi se smanjile tenzije sa Rijadom, nakon što je saopšteno da Saudijska Arabija više neće da kupuje kanadsku pšenicu i ječam.

Saudijska Arabija u međuvremenu je povukla svog ambasadora u Otavi, proterala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze zbog toga što je Kanada tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena.

Rijad je tim povodom optužio Otavu za uplitanje u unutrašnje stvari zemlje, a britanska Vlada apelovala na Kanadu i Saudijsku Arabiju da pokažu uzdržanost.

Rijad vraća svoje studente iz Kanade

Saudijska Arabija je naredila i da oko 15.000 saudijskih studenata napusti Kanadu, a obustavila je i letove ka Torontu.

S druge strane, Egipat je saopštio da podržava Saudijsku Arabiju u političkom sporu sa Kanadom i da je solidarna sa arapskom kraljevinom protiv stranog uplitanja u njena unutrašnja pitanja.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku da je “zabrinuto zbog krize između Saudijske Arabije i Kanade, koja je rezultat negativne tendencije nekih međunarodnih strana da se mešaju u unutrašnja pitanja zemalja regiona”, prenosi Reuters.

Kako se navodi, pojavio se još jedan znak narušenih odnosa dve zemlje, a to je objava na jednom Twitter nalogu, za koji BBC kaže da je navodno povezan sa saudijskim vlastima, a na kojoj se vidi fotografija aviona koji leti ka čuvenoj CN kuli (Nacionalnom tornju) u Torontu.

Slika je prekrivena tekstom: “Svakog ko se meša u tuđe poslove, zadesiće ono što mu nije milo”.

Ta objava izazvala je “buru” na društvenim mrežama, a mnogi su je uporedili sa slikama rušenja kula bliznakinja u Njujorku 2001. godine.

Profil na Twitteru je ubrzo izbrisan, ali su je drugi korisnici snimili i ona je kružila internetom.

Izvor: Agencije