SAD apeliraju na EU da riješi dužničku krizu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama sastao se sa liderima Evropske unije da bi apelirao na njih da riješe evropsku dužničku krizu, koja postaje sve veća prijetnja po američku ekonomiju, i koja se spominje u okviru nove američke izborne kampanje.

Oni su, također, poslali poruku kojom traže provođenje reformi na zapadnom Balkanu, javio je novinar Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

SAD i EU su pozvali nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed, a Srbiju i Kosovo da nađu mirno rješenje.

Strateški samit

Puljić je napomenuo kako je riječ o strateškom samitu bez velikih zaključaka, ali da će SAD podržati sve napore EU da prevaziđu krizu. Washingtonu je iznimno stalo da se stabilizira stanje u EU, kako ne bi ostali bez dotoka 1.000 milijardi eura.

Obama je bio u redovnom telefonskom kontaktu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem i ostalim evropskim liderima od pogoršanja dužničkih problema u Grčkoj, Italiji i Španiji, što je pogodilo berze i podgrijalo zabrinutost oko izvoza i privrednog rasta SAD-a, prenio je Reuters.

Iako analitičari upozoravaju da se euro nalazi na svega nekoliko dana od kolapsa, Bijela kuća tvrdi da je Evropa sposobna da se izbori sa svojim finansijskim problemima.

Ipak, američki zvaničnici priznaju da bi ekonomski problemi u Evropi mogli negativno utjecati na SAD.

Sastanak sa predsjednicima Evropske komisije i Vijeća Evrope Jose Manuelom Barosom i Hermanom Van Rompuyem dao je Obami šansu da izvrši pritisak na zvaničnike EU da odlučno djeluju na zaustavljanju širenja krize, javio je Tanjug.

Sastanku nisu prisustvovali Merkel, Sarkozy i drugi evropski državnici koji moraju onijeti teške odluke za spas eurozone.

Teške odluke

Van Rompuy i Barroso, kao čelnici glavnih institucija EU, najviše mogu doprinijeti rješavanju krize, koja je dovela u pitanje budućnost sedamnaestočlane monetarne unije u vrijeme opće slabosti svjetske ekonomije.

Obama je ranije naveo da će, da bi umirili tržišta, evropski lideri morati donijeti “neke teške odluke”, ali nije precizirao šta sve te odluke uključuju. Neki u Washingtonu vjeruju da bi Evropska centralna banka mogla biti aktivnija u krizi, mada ta ideja nije popularna sa druge strane Atlantika.

Sprečavanje prenošenja krize iz Evrope je od ključnog značaja za Obamu, čiji uspjeh na izborima u 2012. zavisi od njegove sposobnosti da zaštiti američku ekonomiju od nove krize i smanji stopu nezaposlenosti od devet posto.

Uprkos evropskim ekonomskim turbulencijama, američki izvoz u Evropu bio je jak u prvih devet mjeseci 2011, što je za oko 15 posto više nego u istom periodu prošle godine, prema zvaničnim podacima iz Washingtona objavljenim ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije