SAD: Američka firma tuži Croatia Airlines

U Croatia Airlinesu su odbili govoriti o slučaju (Borna Filic / PIXSELL)

Američka kompanija Networld Communications podnijela je tužbu protiv Croatia Airlinesa zbog jednostranog raskida ugovora o prodaji karata i marketinškom zastupanju za područje Sjeverne Amerike.

Networld je tužio Croatia Airlines, jer su prošle godine jednostrano prekinuli novi četverogodišnji ugovor.

U tužbi se navodi kako su hrvatska aviokompanija i Lidija Šaban, zadužena za poslovne odnose Croatia Airlinesa i Networlda, prekinuli ugovor s ciljem da onemoguće Networldu da ostvari provizije i druge prihode.

U tužbi se navodi kako je u 16 godina zastupanja godišnji promet od prodaje karata s početnih dva milijuna podignut na 26 milijuna dolara, prenosi portal courthousenews.com, koji prati sudske sporove u SAD-u.

Ne vjeruju hrvatskim sudovima

Posljednjih godinu dana traje pravna bitka dviju strana o pitanju nadležnosti suda, jer je Networld tužbu podnio sudu u New Jerseyju, gdje je sjedište tvrtke, iako je prema ugovoru za sve sporove nadležan sud u Zagrebu.

Kao razlog, odvjetnici američke kompanije tvrde da u Hrvatskoj nije moguće održati pravedno suđenje, jer po njima nema pravne sigurnosti, suci nisu u stanju prisiliti stranku u postupku da predoči tražene dokumente i slično.

Uz podsjećanje da su hrvatski sudovi zatrpani predmetima, strahuju da bi proces na Trgovačkom sudu u Zagrebu mogao trajati više od desetljeća te očekuju pristrano suđenje jer je Croatia Airlines u vlasništvu hrvatske države.

Sutkinja Susan Wigenton zaključila je da je pravosuđe u Hrvatskoj reformirano, ali da su tamošnji sudovi preopterećeni.

U odluci je navela kako je šteta Networldu nanesena u New Jerseyju, gdje je i sjedište tvrtke te o sporu stoga treba odlučiti američki sud.

U Croatia Airlinesu su kazali kako tvrtka ne može komentirati detalje spora, prenose hrvatski mediji.

Izvor: Agencije