SAD: Al-Kaida povezana sa napadom na vojnu bazu na Floridi

inistarstvo pravde je ranije tražilo od kompanije Apple da pomogne u izvlačenju podataka sa dva iPhonea (Reuters)

Američki Federalni istražni biro (FBI) u telefonu napadača našao je dokaz koji povezuje Al-Kaidu sa napadom u američkoj pomorskoj bazi na Floridi 6. decembra prošle godine, u kojem je ubijeno troje ljudi, objavili su zvaničnici u SAD-u.

Napadač Mohammed Saeed Alshamrani (21), član saudijskih kraljevskih zračnih snaga koji je bio u američkoj bazi kao dio programa treninga kako bi se jačale veze između dva saveznika, ubijen je tokom napada. 

“Dokaz koji smo uspjeli da otkrijemo… pokazuju da je napad u Pensacoli bio zapravo brutalna kulminacija godina planiranja”, rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray na konferenciji za novinare, dodajući da dokazi ukazuju na to da je Alshamrani bio “radikaliziran” do 2015. 

Ministarstvo pravde je ranije tražilo od kompanije Apple da pomogne u izvlačenju podataka sa dva iPhonea koja su pripadala napadačima. Kako navode vlasti, Alshamrani je oštetio jedan telefon metkom nakon što su ga napale snage sigurnosti. 

Glavni tužitelj William Barr rekao je da su se informacije iz telefona već pokazale vrijednima. 

‘Motiviran antiameričkom ideologijom’

Američki zvaničnici kažu da nema sumnje da je Alshamrani bio motiviran antiameričkom ideologijom, dodajući da je posjetio memorijalni centar u New Yorku posvećen napadima 11. septembra 2001, te da je objavio antiameričke i antiizraelske poruke na socijalnim mrežama samo dva sata prije napada. 

Odvojeno od toga, Al-Kaida u Jemenu je objavila video u kojem preuzima odgovornost za napad. 

Ukupno 21 saudijski vojni kadet na obuci u SAD-u protjeran je iz zemlje nakon istrage ubistva.

Barr je prije nekoliko mjeseci na konferenciji za novinare rekao kako nema dokaza da su kadeti unaprijed znali za napad.

“To je bio teroristički čin”, istaknuo je tada Barr.

Izvor: Agencije