SAD: 60 miliona dolara za sirijsku opoziciju

Sirijska nacionalna koalicija planira u subotu u Istanbulu izabrati premijera i vladu koji će voditi dijelove Sirije pod kontrolom pobunjenika (Reuters)

 

Zapadne i arapske vlade obećale su veću političku i materijalnu pomoć sirijskoj političkoj opoziciji te su pozvale na hitnu obustavu naoružavanja snaga predsjednika Bashara al-Assada.

„Režim mora odmah zaustaviti neselektivno bombardiranje naseljenih područja koje je zločin protiv čovječnosti i ne može ostati nekažnjen“, navodi se u izjavi učesnika sastanka Prijatelji Sirije koji se održao u četvrtak u Rimu.

„Ministri su obećali veću političku i materijalnu podršku [Sirijskoj nacionalnoj] koaliciji kao jedinom legitimnom predstavniku sirijskog naroda te da će pružiti konkretniju pomoć Siriji“, dodaje se u saopćenju.

Međutim, nisu dali detalje o tome kakva vrsta podrške će biti pružena.

Govoreći sa sirijskom opozicijom i predstavnicima evropskih i arapskih zemalja koji podržavaju pobunjenike, američki državni sekretar John Kerry rekao je da će Washington osigurati 60 miliona dolara pomoći te da će raditi sa pobunjeničkim borcima.

SAD prvi put planira pružiti „neubojitu“ pomoć, uključujući hranu i lijekove za opozicione borce koji se bore protiv sirijske vlade te udvostručiti pomoć civilnoj opoziciji, rekao je Kerry na zajedničkoj press konferenciji.

Bashar al-Assad je odavno izgubio legitimitet i vlast, naveo je Kerry. 

Razgovori u Rimu dolaze prije važnog sastanka opozicijske Sirijske nacionalne koalicije u subotu u Istanbulu, gdje grupa treba izabrati premijera i vladu koji će voditi dijelove Sirije pod kontrolom pobunjenika. 

Sirijske izbjeglice

Sirijska humanitarna kriza izmiče kontroli i pogoršava se svakim danom, jer broj izbjeglica raste, a fondovi za pomoć ugroženima se tek trebaju napuniti.

Najgori scenarij, koji su dali Ujedinjeni narodi (UN), a to je više od milion izbjeglica koje su iz zemlje pobjegle od juna, mogao bi biti dostignut u roku od nekoliko sedmica, saopćila je britanska dobrotvorna organizacija Oxfam.

Iz Sirije dnevno izađe oko 5.000 izbjeglica u susjedne zemlje, među njima u Jordan, Liban i Tursku, što je porast od 36 posto u odnosu na decembar prošle godine, navedeno je u saopćenju Francisa Laccassea iz Oxfama, koje prenosi AP.

On je upozorio da veliki broj izbjeglica predstavlja teško breme po te zemlje, uz rizik da se ugrozi stabilnost regiona, i dodao da je humanitarna kriza svakim danom sve gora.

Prema njegovim riječima, prikupljeno je samo 20 posto od 1,5 miliona dolara koliko su najavile SAD, druge zapadne zemlje i zemlje Zaljeva na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu prošlog mjeseca.

Novac hitno neophodan

Laccasse kaže da je novac hitno neophodan da bi humanitarne organizacije mogle nastavljati isporučivati osnovne stvari kao što su hrana, voda i sklonište za sve veću izbjegličku populaciju.

Ovog mjeseca Jordan je zabilježio rekordan broj izbjeglica s više od 50.000 pridošlih iz Sirije, gdje su borbe intenzivirane na jugu zemlje.

U Jordanu se trenutno nalazi 418.529 izbjeglica iz Sirije, a u Libanu 317.229.

UN smatra da bi ovaj broj do kraja marta mogao dostići pola miliona izbjeglica.

Svjetska organizacija je saopćila da se u zemljama regije nalazi oko 925.000 raseljenih Sirijaca.

Izvor: Agencije