Sabra traži oružje za Siriju

Sirijski nacionalni savjet, glavno opoziciono tijelo izvan zemlje u pobuni protiv Bashara al-Assada, izabralo je Georgea Sabru za svog čelnika.

Sabra, inače kršćanin, preuzima tijelo koje se našlo pod teškim kritikama međunarodnih saveznika – i to zbog neefikasne borbe protiv sirijske vlade i čestih unutrašnjih razmirica.

Poruka jedinstva i zajedništva

U prvom obraćanju nakon izbora, 65-godišnji profesor geografije i dječiji pisac obavezao se u ime Vijeća da će zajedno sa drugim komponentama sirijske opozicije raditi na ubrzavanju pada režima Bashara al-Assada.

„Trebamo samo jednu stvar da podržimo naše pravo na opstanak i da se zaštitimo: trebamo oružje – trebamo oružje.”

Prema njegovim riječima, izbori u Vijeću su poruka jedinstva i zajedništva te proba za izbore koji će se održati u Siriji nakon pada režima predsjednika Bashara al-Assada.

„Nadamo se da ćemo i u našoj zemlji imati demokratske izbore koji omogućavaju ljudima da, uprkos svim različitim političkim i vjerskim opredjeljenjima te društvenim klasama, izgrade novo sirijsko društvo, za što narod plaća cijenu desetinama hiljada žrtava.”

Za Sabrinog zamjenika izabran je Muhamed Faruk Taifur iz Muslimanskog bratstva.

Inače, borbe u Siriji nastavljaju se nesmanjenom žestinom.

U protekla 24 sata u operacijama sirijske vojske u toj zemlji, u kojima je korištena i kopnena i zračna artiljerija, poginulo je najmanje 130 osoba.

Najviše stradalih bilo je u Damasku, te u gradovima Idlibu i Halepu.

Pripadnici Slobodne vojske Sirije tvrde da su od Basharovih snaga preuzeli dva protivavionska projektila.

Strah od zime

Dok se zima približava, teškoće Sirijaca sve su veće.

“Nema grijanja. Nemamo se čime pokriti. Ovdje je zima vrlo oštra. Naša djeca nemaju ni zimske odjeće. Patimo.”

Sjedinjene Američke Države povećale su humanitarnu pomoć Siriji i njenim susjedima na 165 miliona dolara zbog predstojeće zime i sve većeg broja raseljenih.

Sredstva su namijenjena sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Turskoj i Libanu, a pomoć će sadržavati pokrivače, grijalice i  šatore.

Izvor: Al Jazeera