Oglasi

Sabotaža tankera prikazana u videoigri

U saudijskoj videoigri prikazana je simulacija općeg napada na Iran, izazvana napadom na humanitarni tanker.

Navodni napad na saudijske tankere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima neodoljivo podsjeća na video igru koja simulira napad iranskih čamaca na tankere, nakon čega slijedi protunapad i saudijska okupacija Teherana.

Internetska stranica saudijskog lista Al Riyadh objavila je krajem 2017. promotivni video na arapskom, engleskom i perzijskom jeziku. U videu je prikazana saudijska okupacija Irana, pri čemu su uništene vojne baze te nuklearni reaktor Bushehr.

Viđeni scenarij

U videu saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman upravlja operacijom koja završava okupacijom iranskog glavnog grada Teherana.

Priča započinje poput nedavnog navodnog incidenta u kojem su oštećeni saudijski tankeri u blizini tjesnaca Hormuz – iranski čamci napadaju saudijski brod. Saudijske snage odbijaju ovaj napad i uzvraćaju udarima na iransku teritoriju.

Avioni evropske proizvodnje, sa saudijskim obilježjima, vrše udare i u potpunosti uništavaju nuklearni reaktor Bushehr, potom zračnu bazu Badr i brojne iranske vojne ciljeve.

Vojne operacije te iskrcavanje saudijskih vojnika odvija se pod direktnom upravom saudijskog princa.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.