Saborska opozicija: Politika prema BiH 90-ih bila loša, ali nije bila agresija

Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, šestorka, Haag, Suđenje
Vesna Pusić kaže da nije osuđen hrvatski narod nego nosioci politike koji se nalaze u Hagu (EPA)

Predstavnici oporbenih stranaka u Saboru smatraju da je hrvatska politika ‘90-ih prema Bosni i Hercegovini bila loša, ali da nije bila agresija.

Nakon izricanja pravomoćne presude Jadranku Prliću i ostalima u Haagu Orsat Miljenić iz Socijaldemokratske partije (SDP) kazao je da “moramo biti svjesni da su se neki zločini počinili, ljudi su stradali i to treba procesuirati”.

“Individualna krivnja se treba utvrditi i tko god je nešto napravio, počinio neki zločin treba za to odgovarati. Mi kao društvo na to trebamo gledati tako da ni počinitelj ni žrtva nemaju nacionalnost. Tko je napravio ratni zločin treba odgovarati”, smatra Miljenić, kako prenosi Hina.

“Druga dimenzija je odnos prema nama kao državi i odnos ovog Tribunala koji je – a to govorim već više od 17 godina – loš. To je sud koji je loš, koji je napravio loš posao i za koji bi bilo bolje da nikada nije postojao”, poručio je.

“U razdoblju od manje od mjesec dana imate utvrđeno da Mladić nije imao veze sa Srbijom i da je sve što je činio činio valjda samoinicijativno, a onda imamo ovo što se danas događa u odnosu na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”, istaknuo je.

Dodao je da je to za njega neprihvatljivo jer “Hrvatska nije bila agresor”.

Miljenić: ‘UZP je neistina’

“Nije postojao i ne vidim dokaz za postojanje udruženog zločinačkog pothvata (UZP)”, ustvrdio je, naglasivši da je to potpuna neistina i iskrivljavanje povijesti.

“To je loše i tu si je Haški sud uzeo za pravo ono što nije smio umjesto da prosuđuje o individualnoj odgovornosti”, smatra Miljenić.

Upitan kao bivši ministar pravosuđa je li učinio sve što je mogao za šestoricu osuđenih, Miljenić je kazao da je njihova individualna odgovornost samo njihova stvar.

“Je li netko od njih nešto napravio ili ne – ja to ne znam i tu se država nikada nije trebala miješati. A gdje je država involvirana, tu smo se trebali miješati”, zaključio je Miljenić.

On je kazao da je politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini ‘90-ih bila loša, ali nije bila agresija i nije bila zločinački pothvat i ona se, kako kaže, mora kretati u političkoj osudi, a ne kaznenoj odgovornosti.

Zastupnik Mosta Ante Šprlje, također bivši ministar pravosuđa, šokiran je postupkom Praljka, koji je po izricanju presude popio tečnost za koju je kazao da je otrov.

“Poznajući gospodina, moral i karakter Praljka i ono što sam saznao u razgovorima s njim tijekom posjeta Haagu, znao sam da će on, ako bude osuđen, vrlo negativno reagirati, no nitko nije mogao očekivati ovakvu reakciju. Iskreno me čudi da se ovakvo nešto moglo dogoditi s unošenjem u sudnicu”, kazao je Šprlje.

On dodaje da je očekivao rušenje konstrukcije udruženog zločinačkog pothvata.

Kazao je da je Hrvatska, u pismu iz Haaga u kojemu je odbijen njezin zahtjev da bude prijatelj suda u žalbenom predmetu “Prlić i ostali”, dobila objašnjenje da Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko nisu osuđeni, a ni Hrvatska.

“To nam je davalo nadu da će presuda biti drugačija i da će ta konstrukcija udruženog zločinačkog pothvata biti srušena. Međutim, to se očito nije dogodilo iako je došlo do određenih promjena u kvalifikacijama za pojedine zločine na području Bosne i Hercegovine, no kompletna konstrukcija nije srušena”, kazao je.

Šprlje napominje da Hrvatska nije proglašena odgovornom za pojedine ratne zločine te smatra da o pričama naknade štete nema govora. Kazao je i kako nije točno da je ovom presudom proglašeno da je Hrvatska agresor. 

Pusić: ‘Nije osuđen hrvatski narod’

Vesna Pusić (GLAS), bivša ministrica vanjskih poslova, smatra da presude koje su dosad izrečene predstavljaju epilog loše i pogrešne politike iz ‘90-ih.

“Smatram da ovim presudama nije osuđen hrvatski narod nego da su osuđeni nositelji te politike koji se nalaze u Haagu”, ocijenila je Pusić.

“Čini mi se da od ‘90-ih znamo da je ta politika bila loša, da je bila pogrešna i ovo je epilog”, ustvrdila je.

“Hrvatska je predočila, što se suradnje tiče, učinila sve što je mogla, a ja mogu govoriti za razdoblje kada je kolega Orsat Miljenić bio ministar pravosuđa i znam da je on vrlo usko surađivao s Haškim tribunalom i da je sve što je traženo dostavljeno”, rekla je Pusić.

Upitana što udruženi zločinački pothvat znači za Hrvatsku, ocijenila je da je jasno da je ta politika doživjela ovakvu osudu.

Smatra da se, s obzirom na presude i iz međunarodne perspektive na kraju rada Haškog suda, ne može tumačiti da je Srbija manje upletena u rat u Bosni i Hercegovini nego Hrvatska.

Izvor: Agencije