Saborska komisija ukinula imunitet Lovri Kuščeviću

Kuščevića DORH tereti za izmjene prostornog plana (Arhiva)

Mandatno-imunitetna komisija Hrvatskog sabora u ponedjeljak je jednoglasno ukinula zastupnički imunitet zastupniku Hrvatske demokratske zajednice Lovri Kuščeviću, donedavnom ministru uprave.

Imunitet je ukinut na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), a radi pokretanja krivičnog postupka zbog sumnje da je počinio dva krivična djela zloupotrebe položaja i ovlasti, prenosi agencija Hina.

Kuščevića DORH tereti za slučaj izmjene prostornog plana, odnosno prenamjenu štale u stambeni objekt, te slučaj s POS-ovim stanom, koji je otkupio njegov šurjak Ivica Žuvić.

Opozicija traži ostavku premijera

Premda je predsjednik Mandatno-imunitetne komisije Žarko Tušek (HDZ) apelirao na članove tog tijela da se ne upuštaju u političke kvalifikacije predmeta, opozicija se na taj poziv oglušila.

Gordan Maras (Socijaldemokratska partija) naveo je da je riječ o najbližem saradniku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, donedavnom ministru i političkom sekretaru HDZ-a, te da dosad u Hrvatskoj nije zabilježen takav postupak.

“Do prije dva mjeseca premijer je gorljivo branio Kuščevića i govorio da je s njim ‘prošao papir po papir’ i da nije našao ništa sporno, i to je još više zabrinjavajuće”, rekao je Maras.

Poručio je da od Plenkovića očekuje ostavku ako optužnica protiv Kuščevića bude potvrđena, jer je preuzeo političku odgovornost za njega.

I Robert Podolnjak iz Mosta smatra da slučaj bez sumnje ukazuje na odgovornost premijera Hrvatske jer je branio Kuščevića iako dokumentacija pokazuje da postoji opravdana sumnja u počinjenje krivičnih djela.

‘Samo mediji zaslužuju pohvale’

Istakao je da je za sistem tragično što ne postoje kontrolni mehanizmi koji bi spriječili takve situacije nego kriminal i korupciju otkrivaju mediji, koji jedini zaslužuju izvanrednu ocjenu.

Kuščević je prvoosumnjičeni u tim slučajevima, a istraga će obuhvatiti i njegovog šurjaka Ivicu Žuvića, kao drugoosumnjičenog, tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakšu Goića, kao trećeosumnjičenog, te sadašnjeg načelnika općine Nerežišća Svemira Obilinovića, kao četvrtoosumnjičenog, koji je tada bio na čelu jedinstvenog upravnog odjela Općine.

Izvor: Agencije