Sabor: Zakon o ‘zviždačima’ za zaštitu prijavilaca nepravilnosti

Sabor, Hrvatski sabor
Opseg nepravilnosti proširuje se i na nesavjesno upravljanje javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima EU-a (EPA)

Hrvatski sabor u petak je, sa 79 glasova “za” i 33 suzdržana, donio Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, popularno nazvan “Zakon o zviždačima“, kojim je predviđena zaštita prijavitelja nepravilnosti ne samo u tijelima javne vlasti nego i kod privatnih poslodavaca.

Riječ je o propisu lex specialis, koji detaljno uređuje zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju i ostale nepravilnosti povezane s nesavjesnim poslovanjem, prenosi Hina.

Opseg nepravilnosti proširuje se ne samo na slučajeve korupcije nego i na kršenja zakona te nesavjesno upravljanje javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije.

Pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete…

Predviđeno je i pravo na zaštitu prijavitelja nepravilnosti kroz sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, a zaštita je proširena i na osobe s kojima su prijavitelji nepravilnosti povezani.

Predloženi zakon omogućava zaštitu prijaviteljima nepravilnosti ne samo ako su u stalnom radnom odnosu nego je zaštita pružena i širem krugu osoba, poput volontera.

Propisuju se tri načina prijavljivanja nepravilnosti: unutarnje, vanjsko (prema nadležnom tijelu) ili razotkrivanje (prema javnosti).

Izvor: Agencije